Brännässlor innehåller nämligen en massa kväve och andra tillväxtbefrämjande ämnen som stimulerar andra växter. Särskilt så här i början av säsongen är nässlorna fulla av näring.Maren samlar totalt ett kilo brännässlor. Hon lägger alla de gröna nässlorna i ett nät som det tidigare varit potatis i.

Hon lägger nätet med brännässlorna i baljan och häller på tio liter vatten. Nu ska nässlorna stå och dra i vattnet i minst 2-3 dagar, helst i ett par veckor. Med tiden kommer det klara vattnet att bli grumligt. Och det börjar lukta starkt. Därför bör du inte placera baljan med nässlorna nära terrassen.

När Maren förtunnar det koncentrerade nässelvattnet med vatten från kranen i förhållandet 1:10 får hon ett riktigt bra hemmagjort gödselvatten, Den här omgången är det köksträdgårdens purjolök och potatis som får glädje av det näringsrika gödselvattnet. Längre ut på tomten växer det åkerfräken.

De flesta hatar den julgransliknande plantan, eftersom det är ett riktigt obehagligt ogräs som är svårt att bli av med om det letar sig in på tomten. Men eftersom fräken innehåller mineralet kisel har det visat sig att avkok på fräken kan förebygga mjöldagg. Därför plockar Maren med sig en rejäl bukett.

För att dra ut mineralet ur fräken ska växterna ligga i kokande vatten, precis som när man gör te. Precis som med nässlorna ska blandningsförhållandet vara 1:10. Man kan välja att låta plantorna dra i kallt vatten i ett dygn och koka dem efter det.

Eller så kan man göra som Maren och hälla kokande vatten över plantorna och låta blandningen dra i ett dygn. Därefter silar man av plantorna och kan använda avkoket om du förtunnar det med vatten i förhållandet 1:10.