Jane har till exempel några rosengeranium och pelargoner i sitt uterum. Och hon ordnar gärna fler när hon går runt med saxen. Det som hon klipper av samlar hon i olika skålar på golvet, och så är hon till slut redo för att sätta dagens sticklingar.

Hon klipper först av stänglarna så det finns två bladveck nederst. Där tar hon bort bladen. Det är nämligen från de här bladvecken som de nya rötterna ska utvecklas. Även bladmassan i toppen justeras.

Det får inte finnas för många blad, eftersom sticklingen inte har kraft att suga vatten till alla. Å andra sidan är det mycket viktigt att det fortfarande finns några gröna blad kvar som kan ta in solenergi.Om det finns en blomknopp ska den också knipsas av.

Då kan sticklingen använda all sin kraft till att bilda rötter. Nu är sticklingarna färdiga att planteras. Du ska använda en anpassad så- och omplanteringsjord. Den har rätt sammansättning för sticklingarna och är näringsfattigare än vanlig blomjord så att de nya rötterna inte skadas.

Jane fyller krukan och trycker till jorden lätt med botten av en annan kruka. Med en vanlig blyertspenna gör hon ett litet planteringshål för sticklingen. Hon sätter sticklingarna längs krukans kant, för där är nämligen syrehalten i jorden högre än mitt i krukan.

När man vattnar samlar sig ofta vattnet i mitten av krukan där jorden då kan bli lite sumpig, och det tycker sticklingarna inte om. Men vid krukans kanter får de mera syre och har därmed större chans att klara sig.

Av den anledningen är fyrkantiga krukor bra när man ska sätta sticklingar. Kom ihåg att trycka till jorden väl runt sticklingen när du planterar den. Men tryck inte till den övriga jorden för hårt. Nu är sticklingarna väl planterade i den torra jorden.

Jane sätter krukorna i ett fat med vatten och placerar en vanlig fryspåse över varje kruka. Påsarna ska hjälpa sticklingarna att hålla sig fuktiga. Hög luftfuktighet är nödvändigt när de ska bilda nya rötter.

Nu får krukorna suga upp så mycket vatten de kan i en halvtimme och Jane sätter lådan i skuggan. Sticklingarna tål inte direkt solljus. När krukorna får suga upp vattnet sakta minimeras risken för att jorden blir för våt och sticklingarna ruttnar. Töm därför ut vattnet i fatet efter en halvtimme.

Två månader senare är de flesta sticklingarna på väg. Jane har naturligtvis tagit bort plastpåsarna när hon sett att sticklingarna börjat växa. En av rosengeraniumsticklingarna har inte bildat rötter utan ruttnat.

Den ska förstås bort. Om man vill ha en finförgrenad och buskig växt, är det bra att knipsa av toppskottet. Då stimuleras plantan att bilda sidoskott. Till sist får de nya plantorna små namnskyltar.

För en plantsamlare som Jane är det en självklarhet, och skulle hon ge bort en av plantorna till en annan plantälskare så är det bra att veta växtens namn.