Spannen är full av så- och omplanteringsjord, men den är lite för fuktig för att så i. Om jorden är för vattenhaltig riskerar man att fröna ruttnar istället för att gro.Därför blandar Jane ner lite lecakulor i jorden för att dränera.

Lådan med såkrukor står klar, och nu ska de bara fyllas med jord. Hon pressar försiktigt ner jorden i krukan men är noga med att inte pressa samman jorden för hårt. Och så är det dags att så fröna! Hon har både köpta frön av olika sorter och några hemmaskördade från förra året.

Idag ska Jane så luktärter (Lathyrus), indiankrasse (Tropaeolum majus) och blomman för dagen (Ipomoea).Ju tidigare man börjar förkultivera, desto viktigare är det att man börjar med de frön som behöver längst tid för att gro.

Det är fortfarande lång tid kvar tills jorden är tillräckligt varm för utplantering, så det behövs mycket plats på fönsterkarmarna till dess. Luktärtens frön kan vara lite knepiga att få att gro. Det bästa är om du lägger dem i ett glas vatten minst 12 timmar innan du sår dem.

Men du kan också använda en bit sandpapper. Frönas skal är nämligen mycket hårt, så om du slipar bort den yttersta delen hjälper du dem att gro. Jane förbereder sådden genom att göra några små hål med en planteringspinne.

Även om luktärtens frön är rätt stora ska man vara noga med att inte så dem för djupt. För ju längre ner i jorden fröna hamnar desto dåligare är syreförhållandena och desto svårare är det för dem att gro.

I allmänhet ska frön inte ner längre i jorden än två gånger sin tjocklek. Och håller du bara det i minnet så är det bara att sticka ner dem i jorden. Glöm inte att skriva en liten skylt. Det kan ta lite tid innan grodden börjar röra på sig och då är det bra att veta vad det egentligen är som gömmer sig under jorden.

Nu är det dags för indiankrassen. De här vackra, ätliga sommarblommornas frön är skrynkliga och liknar nästan små valnötter. Indiankrasse kan även sås på växtplatsen senare under säsongen, men du ger dina plantor ett försprång – och därmed också tidigare blomstring – om du förkultiverar dem.

I lådans sista krukor sätter Jane de hemmaskördade fröna från blomman för dagen. Eftersom fröna är hemmaskördade kan grobarheten variera något. Därför sår hon flera frön i varje kruka.

Grobarheten är högre om det finns gott om syre i jorden. Och det finns mest syre vid krukans kanter, för där kan syret lättare tränga in mellan krukan och jorden, medan jorden i mitten av krukan blir kompaktare.

När alla fröna har kommit ner trycker Jane till lite så att de får fin jordkontakt. Innan hon sätter på locket till lådan sprayar hon alla såkrukorna med en tunn vattenlösning med Atamon.

Det förebygger svampangrepp som lätt kan uppstå eftersom luftfuktigheten är så hög när plastlocket är på. Det sker nästan ingen avdunstning så länge locket är på. Den kondens som bildas går tillbaka ner i krukorna, så det är inte förrän groddarna börjar spira som man ska börja bli uppmärksam – och eventuellt ta av locket.

De flesta placerar bara lådan i ett fönster i söderläge som här. Men tidigt på året är det svårt att få tillräckligt med ljus till de späda plantorna. De riskerar att bli långa och rangliga. Det problemet kan du lösa – även om du inte har en riktig växtlampa.

En vanlig lågenergilampa eller lysrör ger nämligen samma slags ljus, så när det mörknar tidigt, tänder du bara lamporna så får plantorna det extra ljus de behöver.När de förkultiverade plantorna har blivit så stora att de går att hantera, och minst ett par blad har kommit är det dags för omplantering.

Till det använder du en så kallad planteringspinne – eller bara en vanlig blyertspenna.Det är en god idé att ha en låda som du kan utföra arbetet i – och naturligtvis använder du en bra så- och planteringsjord.

Vanlig krukjord kan vara för näringsrik och därmed erbjuda de små plantorna en alltför tuff kost. Den här såjorden är uppblandad med det vulkaniska ämnet vermiculite. Det gör att jorden inte faller ihop så lätt och att den dräneras väl. Nu är det dags att dela de små plantorna.

Det lönar sig att vara så försiktig som möjligt när du gör det, så att småplantorna bevarar så mycket som möjligt av de späda rötterna. Här i källaren är det inget problem med solljuset. Men om du står utomhus och planterar om, så se till att du täcker småplantornas rötter så att de inte torkar ut.

Efter att plantorna försiktigt delats ska de planteras i ny jord. Här använder Jane så kallade roottrainers. Fördelen med dem är att rotsystemet bevaras intakt när du senare ska plantera ut blommorna.

Krukorna ska fyllas väl med jord, och Jane bankar försiktigt till lådan – och fyller på lite till. Sedan häller hon vatten i botten av lådan så att krukorna kan stå och suga upp lagom med vatten– utan att bli för fuktiga.

Hon gör ett hål med planteringspinnen, så att plantorna försiktigt kan sättas i jorden – utan att skada det späda rotsystemet. Planteringspinnen är till god hjälp när rötterna ska helt ner i krukan.

Till sist pressar hon samman jorden lätt runt den lilla plantan. Så fortsätter hon med omplanteringen tills alla småplantorna är nere i varsin kruka. Och plantorna får sällskap av en liten namnskylt – för ordningens skull.

Till sist sprayar Jane med en vattenlösning med Atamon för att förebygga svampangrepp.