Vattnet som fiskarna levereras i kan ha andra pH- och nitritvärden, och inte minst en annan temperatur än vattnet i din damm. Därför ska fiskarna anpassa sig till ditt vatten innan de sätts ut. Häll först vattnet och fiskarna i en balja.

Sedan fyller du en spann med vatten från din damm och häller ner det i baljan med fiskarna. De ska nu få simma runt lite och anpassa sig till det nya vattnet.Efter cirka 5 minuter häller du i en ny spann dammvatten i baljan, och så fortsätter du i cirka 30 minuter.

När det gått en halvtimme kan du lugnt och försiktigt sätta ut fiskarna i din damm. Använd helst en finmaskig håv. Då är risken mindre att fiskarnas fenor fastnar i maskorna och skadas. När alla fiskarna är utsatta är det viktigt att du inte häller vattnet från baljan ner i dammen.

Även om det blivit uttunnat kan vattnet från handlaren fortfarande ha väsentligt annorlunda värden än de vatten du har i din damm och det innehåller bl.a. ammonium som fiskarna har utsöndrat under transporten hem.

Så för att inte rubba den biologiska balansen i din damm ska du alltså bara hälla ut vattnet, eller kanske använda det för att vattna några andra växter i din trädgård.