Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Drömmen om sköna, slöa dagar i en hängmatta eller solsäng på gräsmattan kan lätt förverkligas. Men varför inte tillsätta en smula flärd och i stället snickra denna fantastiska sommarsäng som ger dig möjlighet att välja mellan sol och skugga? Har kan du stapla några kuddar och läsa favoritdeckaren, ta dig en välförtjänt tupplur, njuta av en söndagsfika eller rent av överlåta sängen till barnen och deras leksaker.

Oavsett hur du utnyttjar sängen så snickras den rätt enkelt, även om den med sin form, sina fasade sidor och segelduk verkar som ett projekt för en erfaren båtbyggare. Sidorna sågas med gerade kortändar och svängd ovankant ut ur 26 mm stavlimmat trä och sammanfogas med byggbeslag innan du riggar med master och segel. Här har vi använt kraftig lakansväv, men du kan också använda markisväv eller segelduk. Du kan låta fantasin få fritt spelrum genom att t.ex. skapa ett större tak så att hela sängen skyddas mot regn.

Myggnät och skydd mot regn

Med lite fantasi kan du använda masterna till annat än solsegel.

Solseglet fästs naturligtvis i masterna, men de kan användas till mycket annat. Om du vill att sängen ska skyddas mot regn, så kan du skaffa en klar, armerad presenning som är så stor att den täcker sängen och lite till, och lägga den över vajern. Presenningen kan sedan fästas med fyra tältpinnar i marken.

Men det är inte bara regn som är irriterande på sommaren. Det är även mygg. Därför kan det vara klokt att skaffa ett stort myggnät som kan läggas över hela sängen.

LÄS OCKSÅ: Bygg en härlig utedusch