Video
Lätt
Svår

Utemöbler av hårda träslag som exempelvis teak tar egentligen ingen skada av att stå ute på vintern. Visst blir de lite grå och ser kanske fula ut, men det är egentligen bara ett kosmetiskt problem.

Utelivet går alltså normalt inte ut över möblernas hållbarhet utan får dem att se slitna och väderbitna ut (vilket också kan vara charmigt). Men om du vill ha den ursprungliga glöden i träet tillbaka så går det att åstadkomma – och det är rätt lätt.

PROBLEM

Teakmöblerna ser inte längre så snygga och fräscha ut.

LÖSNING

Tvättning med trärens och strykning med olja gör att utemöblerna får tillbaka sin ursprungliga glöd.

Ge träet nytt liv

Det är rätt lätt att få de grå,smutsiga och tråkiga utemöblerna snygga igen. Tvätta med trärens, skölj rent, låt torka och olja in allt trä.

Du behöver tid, en bra träolja, trärens och en aktiv insats. Trärens är basiskt och frätande. Använd därför handskar och skyddsglasögon. Var rädd om dina kläder, för skvätter du så missfärgas eller bleks plaggen där de träffas.

GÖR SÅ HÄR:

1. Innan behandlingen bör du blöta dina trämöbler

Det är inte lönt att använda spruta. Spola i stället med slang. Låt allt ytvatten rinna av. Träet får inte torka innan du fortsätter.

2. Trärens ska alltid användas efter anvisningarna på förpackningen

Använd en mjuk borste med lång borst så du lätt kommer in överallt. Var nga med att tvätta överallt för att träet inte ska bli fläckigt eller flammigt efteråt.

3. På hårt angripna ställen

(som kanske blivit svarta av mögel) kan du med fördel slipa lätt med fint slippapper på kloss. Slipa annars i träets fiberriktning med fin slipsvamp. Det bästa är att slipa vått för då slipper du repor.

4. På ställen där det är svårt att

komma åt kan du använda t.ex. en tandborste. Med den blir det lättare att borsta rent mellan t.ex. brädorna. Trärens får inte torka in så skölj rent efter en kvart. Spola ett par gånger.

5. Sätt undan trämöblerna

i redskaps-boden eller uthuset så att de får torka. Det tar några dagar, och först därefter kan du fortsätta behandlingen genom att stryka dem med en bra träolja. Torka bort överflödig olja från träet.