Dina slitna, grådaskiga trädgårdsmöbler kan se ut som de på bilden.

Dina slitna, grådaskiga trädgårdsmöbler kan se ut som de på bilden.

Har du trädgårdsmöbler av trä vill du säkert se till att de är snygga när sommaren ska avnjutas i trädgården. Genom att behandla trädgårdsmöblerna med en omsorgsfull hand varje år fortsätter de inte bara att vara fina, du förlänger samtidigt deras livslängd.

Våren är den perfekta tidpunkten

Du har kanske förvarat sina trädgårdsmöbler skyddade från väder och vind? I så fall är de genomtorra och redo för en behandling under tidig vår. Torrt trä är lättare att slipa och behagligast att arbeta med.

Tvätta träet

Du gör klokt i att tvätta dina trädgårdsmöbler innan du behandlar dem med olja. Välj en trätvätt som passar träslaget och sedan är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång med en bra borste eller en högtryckstvätt, om du har en sådan. Se till att fördela trätvättmedlet i alla hörn och sprickor, så att du inte riskerar att ytan blir fläckig.

LÄS OCKSÅ: Test av högtryckstvättar

Låt träet torka

När du är färdig med att tvätta trädgårdsmöblerna måste de torka, gärna under ett eller två dygn, så att du är helt säker på att träet är helt torrt. Ställ möblerna i solen eller under ett halvtak som garanterar att varken dagg eller regn gör träet fuktigt.

Slipning och olja

Innan du behandlar träet med olja kan det vara bra att gå över träet med sandpapper för att få en snygg finish. Slipa med träets ådring och borsta bort allt damm när du är färdig. Nu är dina möbler redo för oljan. Läs anvisningarna på förpackningen och var noggrann när du påför oljan. Du ska speciellt vara noga med ändarna på träet och se till att de mättas tillräckligt mycket. Låt oljan torka och ge eventuellt träet ännu ett lager.

Dra åt skruvarna igen

Trädgårdsmöbler har en tendens att bli lite lösa i lederna. För att undvika att helt faller i sär kan du gå igenom alla skruvar med en spärrnyckel eller en skruvdragare. På så sätt kan du vara säker på att de håller ihop ordentligt nästa gång du ska njuta av solen i trädgården.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få Gör Det Självs stora trädgårdsbilaga och en borr-/skruvdragare för bara 89 kronor

Erbjudandet består av en borr-/skruvdragare, 2 nummer av Gör Det Själv och en trädgårdsbilaga, som innehåller instruktioner för några av våra mest populära uteprojekt. ​ Du får allt detta för bara 89 kronor + porto. Du sparar 457 kronor!

Ja tack, visa mig mer om det stora erbjudandet nu!