Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Under hela sommaren ger veden lä på altanen och skyddas av den enkla höj- och sänkbara takplattan. På vintern ligger veden nära till hands intill huset.

Under hela sommaren ger veden lä på altanen och skyddas av den enkla höj- och sänkbara takplattan. På vintern ligger veden nära till hands intill huset.

En vedtrave kan vara mycket mer än bara en trave ved. Den trave vi staplar här skyddar altanen från både nyfikna blickar och väder sommaren igenom.

Och när det blir kallare och altanlivet ersätts av inomhusmys, hämtar du veden precis utanför altandörren och du kan använda den utan att de torra fina klabbarna blir våta. I takt med att traven krymper sänker vi nämligen den hylla som skyddar mot regn och snö ett snäpp.

Taket – som även kan användas som hylla – byggs av plankor och täcks med takpapp. Det hänger på lodräta stolpar med borrade hål, så att hyllan kan flyttas upp och ned. Här lägger vi till en stolpe till de två som redan står på altanen.

Ladda ned artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning till det smarta vindskyddet. Vi visar dig bland annat hur du bygger och hänger upp det justerbara taket.

LÄS OCKSÅ: Vindskydd till altanen

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.