De här två stolparna är kapade i topparna, så att regnvattnet ska rinna av, men ändträet kommer ändå att suga åt sig stora mängder vatten. Med en liten hätta högst upp stängs regnet effektivt ute. Mät upp snittet och lägg till någon centimeter så att hättan sticker ut hela vägen runt.

Hättan kan med fördel sågas till av ett hårdare terrassvirke, som står emot vatten bättre. Med en smygvinkel överförs toppvinkeln till kap-geringssågen och hättan sågas i 45 graders vinkel i vardera änden. Nu mäter hantverkaren upp för de två skruvar som ska hålla fast hättan.

Han placerar skruvarna i linje, mitt på hättan.Skruvarna ska vara tre gånger så långa som hättan är tjock. Om du använder skruvar med torx-spår, som här, är det lättare att lossa dem igen om man vill byta hättan – om den skulle ruttna eller om du bara vill ha en annan modell.

Hantverkaren vänder spåren neråt i den här biten terrassbräda. Då rinner vattnet lättare undan, samtidigt som stolpänden ventileras. På den andra stolpen tar han ut måtten på de vinklade ytorna och avsätter dem på en furuplanka på 100x19 mm, vilket ger två bitar som båda är 2 cm längre än stolpytorna.

Med hjälp av smygvinkeln mäter han lutningen och ställer in kap-geringssågen efter det. Med en smygvinkel kan du vara säker på att få precis rätt vinkelmått. De två bitarna sågas ur med samma vinkel i bägge ändar.

Nu är hättan klar och delarna kan skruvas eller limmas fast med snickarlim för utomhusbruk. Man kan köpa färdiga stolphättor i metall, men det är både billigare och snyggare att göra dem själv.