Du kan självklart också förtunna vanlig målarfärg eller vanligt träskydd. Det följer med tillbehör och blandningsschema till många sprutpistoler. Men det ska vara tunt blandat. Vattenbaserade färger ska självklart förtunnas med vatten, medan oljebaserade ska förtunnas med terpentin.

Täck av ordentligt innan du börjar spruta. Målarfärgen sprider sig längre än man väntar sig. Även om du målar utomhus ska du bära andningsmask och det räcker inte med en pappersmask. Ett bra andningsskydd får man för mellan 200 och 300 kronor.

Det viktigaste vid sprutmålning är att inte lägga på för tjocka lager, vilket lätt händer om du står för nära. De olika sprutpistolerna skiljer sig åt ganska mycket så man kan inte ge någon generell rekommendation på avståndet. Följ tillverkarens anvisningar och rör pistolen i långa mjuka rörelser. Räkna inte med att färgen täcker efter första omgången.

I stället för att försöka få på mer är det bättre att vänta och låta det första lagret torka innan man lägger på nästa. Det tar ju inte lång tid att ge staketet ett lager till och resultatet blir mycket snyggare.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner:

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare