Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Ljudet från en accelererande bil kan motsvara att stå bredvid en motorgräsklippare. Slipp detta oväsen med ett bullerplank.

Ljudet från en accelererande bil kan motsvara att stå bredvid en motorgräsklippare. Slipp detta oväsen med ett bullerplank.

Man kan vänja sig vid en del oljud och buller, men när ljudet når upp på en viss nivå blir du tvungen att göra något åt det – om du kan. Om du bor vid en trafikled eller tungt trafikerad gata kan du minska bullret från trafiken en hel del med en bullerskärm.

Två sorters bullerskärmar

Det finns två slags skärmar. Den reflekterande som sänder tillbaka ljudet till källan och den absorberande som suger till sig ljudet. Det är en sådan skärm vi bygger för den är den effektivaste. Den reflekterande sänder tillbaka ljudet och om det då studsar mot en buss eller lastbil så hamnar det ändå på din tomt.

Tätheten har stor betydelse för hur effektiv en bullerskärm är. Ju tätare, desto effektivare. Det som suger till sig ljudet är isoleringsskivor av mineralull som skärmen ska fyllas upp med. Du bör helst välja fasta skivor som kan staplas och som tål att användas utomhus, t.ex. stapelskiva, hård väggskiva, bullerskiva etc. (priser mellan 100 och 200 kr/kvm). Det ser kanske inte så snyggt ut men det är nödvändigt för att de ska kunna suga till sig ljudet. Och det är endast sidan mot vägen som ska vara öppen. På insidan kan du sätta panel.

För att uppföra ett plank som är högre än 110 cm krävs bygglov så du gör klokt i att kontakta kommunen i god tid innan du sätter igång.

Överlappande skivor i bullerskärmen

När man bygger en ljudabsorberande bullerskärm, eller ett bullerplank som det också kallas, är det viktigt att se till att de absorberande skivorna sitter förskjutna och överlappar varandra så att det inte kan slinka igenom något ljud mellan dem. Dessutom är det viktigt att man är noggrann när man skär till skivorna. Om det är luft mellan skivorna i bullerplanket kommer effektiviteten att reduceras kraftigt.

Så ljuddämpande är en bullerskärm

Vi har byggt vår bullerskärm med tre lager överlappande skivor för att uppnå mest effektiv bullerdämpning. Vanligt, måttligt trafikbuller ligger på runt 65 decibel, medan accelererande bilar, särskilt lastbilar komma upp i runt 90 decibel, vilket motsvarar att stå bredvid en motorgräsklippare.

Den bullerskärm vi bygger i denna artikel dämpar ljudet med cirka 5-6 decibel. Det låter kanske lite, men då decibelskalan är exponentiell motsvarar denna minskning en halvering av ljudet.

Kostnad för bullerskärm

Lugn och ro i trädgården har sitt pris, och om man följer vår instruktion för hur du bygger en effektiv bullerskärm så är priset per meter något högre än för ett vanligt plank. 800 kronor per meter är priset, men då kan du också vara säker på att du får lugn och ro i trädgården och slipper bullret från gasande bilar.

Hämta den kompletta byggbeskrivningen för en bullerskärm

En bullerskärm är perfekt om du plågas av oväsen från vägen utanför. Med den bullerskärm vi bygger i denna artikel kommer ljudnivån från t.ex. lastbilar eller tåg halveras. I byggbeskrivningen får du en utförlig steg för steg-instruktion samt en komplett materiallista till projektet.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: