Sätt beslaget på stolpen så att det lutar en aning bakåt mot väggen. Det förhindrar grinden eller porten från att hänga. För att hörnet ska bli vinkelrätt krävs att du skruvar försiktigt – lite i sänder från varje sida.

Sätt beslaget på stolpen så att det lutar en aning bakåt mot väggen. Det förhindrar grinden eller porten från att hänga. För att hörnet ska bli vinkelrätt krävs att du skruvar försiktigt – lite i sänder från varje sida.

Grindar och portar i plank kommer irriterande snabbt att hänga lite snett. Därför har vi frågat vår snickare vad han brukar göra för att inte råka ut för problemet. Du får alla hans knep och goda råd. Följer du dem så kan du vara säker på att grinden/porten håller formen.

Här består porten av en ram och i den har det frästs spår för fjällpanel. Oavsett vilken sorts port du snickrar är det viktigt att du förstärker den med en snedsträva. Den ger stabilitet och är en av de viktigaste insatserna för att skapa en formstark grind eller port. Det är förstås också viktigt att stolpen som grinden hänger står orubbligt.

Här visar snickaren en mycket stabil montering med pinnbultar i en vägg. Ska du montera grinden på ett trähus räcker det om du skruvar fast den.

Snickarens 5 bästa tips

  • 1. BESLAG: Luta beslaget lite in mot väggen
  • 2. FOGAR: Skruva försiktigt så blir fogen snygg
  • 3. MONTERING: Stolpen måste stå mycket stadigt
  • 4. LINJER: Brädorna justeras i nivå med staketet
  • 5. SNEDSTRÄVA Ger stabilitet och en vinkelrät port

Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning av de fem tipsen.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: