De klassiska grindarna av vitmålat trä är både eleganta och markanta. Lägg märke till att den nedre tvärregeln har placerat så att det bildas fem små kvadrater nertill på varje grind.

Det är en fördel att kunna hantera sina verktyg och att dessutom ha en portion tålamod för att snickra dessa eleganta grindar. Men arbetet är inte svårt, och efteråt kan du glädja dig åt de både romantiska och charmerande grindarna.

Trädgårdsgrind av tryckimpregnerat trä

Materialet är tryckimpregnerat virke som håller i lång tid. Inte nog med det. Det träet kan ofta köpas billigt på erbjudande.

Delarna har tappats ihop och fi xerats med hjälp av 18 mm rundstavar, som ger en mycket stark grind som i varje fall inte hänger snett. Du måste visserligen göra en del tapphål, men det går rätt fort om du först borrar hål där tapparna skall vara.

Använder du centrumborr försvinner det mesta av träet och resten tas lätt bort med vasst stämjärn.

Du har stor nytta av ett borrstativ för att få exakt placerade hål med raka kanter. Hålen i överliggaren borras på fri hand men med ett par hjälpstreck så går det att sikta rätt.

Grindstolpar av trä

De eleganta grindstolparna ser ut att vara murade men är faktiskt av trä. Till varje grindstolpe används fyra 75 x 75 mm tryckimpregnerade reglar – en i varje hörn av stolparna.

De hålls ihop av brädor och har grävts ner 80 cm i marken, där de förankras i betong. Det blir lika starkt som om du hade murat.

Stolparna har sedan klätts med vattenfasta skivor och lister samt oljats och målats. Upptill ligger en granitskiva på varje stolpe och den har fästs med silikon för att sluta tätt mot stolpen.

Ladda ned hela artikeln och få en utförlig byggbeskrivning.

FÖRE: Tomten hade ingen naturlig avslutning.