Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Lådorna kan lätt flyttas upp och ner utifrån hur mycket plats växterna i dem behöver.

Lådorna kan lätt flyttas upp och ner utifrån hur mycket plats växterna i dem behöver.

Växter är levande, vilket denna enkla hylla anpassar sig efter på alla sätt. Först genom att du på sekunder kan byta innehållet i de svarta lådorna: Det är bara att byta plats på de krukor du har palcerat ut.

I nästa steg kan du på ett par minuter flytta lådorna upp och ner, så att de passar växterna i dem. Inte bara när du sätter nya plantor, utan även i takt med att de växer på höjden. Och på längre sikt kan du lägga till nya sektioner eller flytta hyllan, så att den inte står längs en vägg utan mer fritt, för att t.ex. ge lä på terrassen.

I princip ett vanligt hyllsystem

Lådorna passar till 80 cm långa plastblomlådor, och du kan lätt anpassa måtten efter plats och behov. De är sammansatta av smala lister på aluminiumprofiler, så de torkar snabbt och kan hålla sig snygga i många år.

Och så kan pinnarna som de vilar på flyttas upp och ner i sidostyckenas hål, så att de liksom i ett vanligt hyllsystem, snabbt kan höjas eller sänkas utifrån växternas storlek.

Det är enkelt att utöka hyllan med fler sidostycken och lådor, och kanske skapa en hel liten örtagård. Och du behöver bara ändra lite, om du föredrar att ställa sidostyckena snett för att ge dina växter mer ljus och plats.

Hämta hela artikeln och få byggvägledningen till växthyllan. Vi visar dig bland annat, hur du bygger en luftig konstruktion, så att fukten inte stängs in i lådan. Du kan även läsa om hur du med optimalt träskydd kan förlänga hyllans livslängd.