Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det behövs inte så mycket för att förvandla en del av tomten till något helt annat än den var. Här har vi ett något bortglömt och misskött hörn som vi med en förvånansvärt liten insats - både arbetsmässigt och ekonomiskt - förvandlar till ett mysigt rum.

Vi börjar från botten, dvs. med underlaget. I stället för att anlägga en gräsmatta, som hela tiden ska passas när den har tagit sig och blivit tät – eller baxa med en beläggning av plattor, som måste läggas på ett packat och plant underlag av grus – väljer vi en av de enklaste lösningarna. Vi tippar helt enkelt ut ett par skottkärror med singel. Men först gräver vi bort grästuvorna, krattar plant och lägger en fiberduk.

Blommorna planteras i lådor När vi har lagt singel krävs det lite grönt och några blommor. Vi snickrar därför några mycket enkla blomlådor för blommor och kryddväxter. Insidan av lådorna kläs med plastfolie, så att jorden inte sköljs bort med regnvattnet utan i stället kommer växterna till godo.

Därefter hägnar vi in hela rummet med en lätt och luftig spaljé, så att det blir grönt, frodigt och mysigt och så att vi får lust att vara här. Spaljéerna snickras som ramar och i dessa spänns lister fast. Det är lätt men det ser mycket fint och lite dyrt ut.

Bli prenumerant på Gör Det Själv och få tillgång till alla projekt