Blommande perenner går i frö, precis som alla andra blommande växter. Efter blomningen får frökapslarna torka sakta och stilla. I processen mognar fröna, så de kan skördas och ge upphov till nya plantor.

Här är de tidiga aklejorna redo för skörd. Topparna är ljusbruna och torra. Det är ett klart tecken på att fröna är mogna att skördas. Aklejorna självsår sig lätt. De små, mogna fröna ligger nämligen rätt löst i kapseln.

När du plockar toppen av stjälken kan du lätt skaka ur de små svarta fröna. Ta med ett kaffefilter eller en papperspåse när du går på fröjakt. Dels har du något att samla fröna i, dels drar filtret ut fukten ur fröna, om de nu inte hunnit torka helt.

Även ängsnävan ger frön. Här är det viktigt att du lämnar frökapslarna att mogna i fred. De som ännu är gröna och fuktiga ska man låta vara ännu ett tag. De ljusbruna är det bara att plocka.Det är enkelt att avgöra om en näva är klar att skörda.

Kapseln är nästan vrängd ut och in och det är bara att plocka fröna.Men det är inte alla frön som är livskraftiga. Är du tveksam kan du testa att bita i det. Möter du motstånd är fröet friskt och moget.

Bäst förvaras skördade frön i papperspåsar, så att de får luft. Placera påsarna på ett torrt och gärna svalt ställe fram tills dess du ska använda fröna. Det är smart att skriva vilken sorts frön det är i påsen.

Om du samlar många olika kan det vara svårt att komma ihåg vilka från som kommer från vilken planta när det är dags att så. Senare under säsongen är det dags att så. Birgit vill gärna ha aklejor i sin rabatt till våren.

Aklejor är lätta att ha att göra med. Det är bara att sprida fröna med lätt hand i rabatten, och sedan vänta tills de spirar till våren. Blommorna kommer först andra året.

Som regel räcker det med att lägga frön direkt i rabatten, om det är frön som kommer från plantor som är benägna att självså sig. Om du förgror fröna tidigt den föregående säsongen kommer de här perennerna att kvittera med att blomma redan första säsongen.

Redan efter första växtsäsongen kan du skörda dina första frön i perennrabatten. De här läkerudbeckiorna har satt frö, så det är bara att gå loss med saxen. Krama toppen ordentligt så att fröna lossnar.

Använd eventuellt en sax för att klippa itu toppen. Fröna är hårda och i det närmaste trekantiga. Fyll en låda med bra såjord, eventuellt utblandad med sand. Du behöver inte sortera ut fröna från det övriga växtmaterialet, fördela din skörd jämt i planteringslådan.

Topdressa lådan med ett tunt lager sand. Det håller fröna på plats och ser till att plantorna dräneras ordentligt. Kom också ihåg att sätta en liten skylt med plantans namn. Skyltarna är pålitligare än de flesta människors minne.

Slutligen bör du täcka lådan med ett nät för att hålla möss och fåglar borta från den. Annars äter de upp fröna. Både möss och fåglar kan vara väldigt påhittiga i sin jakt på mat.

Därför räcker det inte med att lägga på nätet löst, utan se i stället till att fästa det ordentligt, till exempel med märlor, som här.Sätt nu lådan utomhus, lite skyddat så att den inte blir för våt under vintern. En del frön behöver kyla för att kunna gro. Olika plantor har olika behov.

Till våren ska du självklart hålla ett öga på lådan. Så snart fröna börjar gro ska du plocka bort nätet.

Om du förgror fröna tidigt den föregående säsongen kommer de här perennerna att kvittera med att blomma redan första säsongen: Karpaterklocka, Höstöga, Riddarsporre, Lupin, Studentnejlika/Brinnandekärlek, och Linnévallmo.