Så snart vår kameraman visade sig, försvann fåglarna tillfälligt. Men i Mettes köksträdgård har duvorna och andra fåglar alltid haft väldigt svårt att lämna ärtplantorna i fred.

Av den första omgången ärtor som hon sådde i köksträdgården har nästan inga grott. Hon förmodar att det är duvorna som har ätit upp ärtorna. Därför tar hon till sina knep när det är dags för den andra omgången.

Ärtorna sås lite djupare den här gången. Duvorna har ju bevisat att de kan hitta dem även om själva ärtorna ännu inte har kommit upp ur jorden. Och eftersom det samtidigt har blivit varmare i luften, sker också en större avdunstning ur jorden.

Därför försöker Mette med en alternativ täckningsmetod. Eftersom det är högsäsong för rabarber, hämtar hon enkelt dagens skörd av stjälkar. Bladen lägger hon ovanpå den nysådda ärtraden.

Rabarberbladen håller nu både kvar fukten, och samtidigt får duvorna svårare att komma åt de nysådda ärtorna. Om du besväras av sniglar i köksträdgården är det dock ingen bra idé.

Sniglarna gömmer sig nämligen gärna under bladen om dagen och sniglar äter också gärna ärtor. Så snart ärtplantorna sticker upp ur jorden, ska rabarberbladen tas bort.

Mette kommer att bli tvungen att genast sätta över fågelnät för att undgå de ivriga fåglarna. När plantorna har nått en höjd av 20-30 centimeter, är de inte längre intressanta för fåglarna, och då finns det ingen anledning att täcka över ärtorna längre.