För inte länge sedan sådde hon därför både vanlig huvudsallad och ruccola, som nu är redo att planteras ut. Både den vanliga salladen och ruccolan placerade Mette under häcken under tiden som de skulle gro. Bägge ska nämligen stå lite svalt under den fasen.

Men när hon tog fram backarna till salladsbädden var ruccolan i ett sorgligt tillstånd. Den har haft objudna gäster. Det är jordloppor, som har varit framme. De har enkelt ätit upp de späda ruccolaskotten, medan salladen fortfarande mår fint.

Mette gissar att ruccolan har varit lite torr under groddprocessen. Det tycker jordlopporna nämligen om. Jordloppor tycker dessutom mycket bättre om ruccola än vanlig sallad, eftersom ruccola tillhör kålfamiljen.

Jordoppan är en sorts skalbagge, som är 2-3 mm lång och är mycket vanlig där man odlar så kallade korsblommiga grödor. Till exempel rädisor, majrovor och alla former av kål.Lopporna äter bladen på grödorna och lämnar efter sig små hål som här.

Om du vill förebygga besök av jordloppor i köksträdgården måste du se till att hålla jorden kring loppornas favoriträtter fuktig. Antingen genom att vattna eller genom att täcka jorden med exempelvis gräs eller honungsört som här för att hejda avdunstningen.

I det här fallet finns det inte mycket att göra. Ruccolan hade inte kommit igång tillräckligt, så det finns inget att rädda.