1. Enkelt och stabilt fågelbord

fågelbord gör det själv

Det här fågelbordet är av en enkel konstruktion och består av en stolpe, som sågas av i tre delar. Mellan delarna placeras två zinkskivor formade som fågelbord och tak. Alltihop monteras med en gängstång och en mutter och placeras i ett stolpspjut. Enkelt och elegant.

Ett fågelbord för fåglar ska vara lätt att rengöra och vara någorlunda säkert mot katter och rovfåglar. Därför är det en bra idé att täcka över fågelbordet, så att fodret skyddas mot nederbörd och att placera foderplatsen på en stolpe.

BYGGBESKRIVNING: Enkelt och stabilt

2. Förstklassigt fågelbord

fågelbord gör det själv

Det smarta med den här konstruktionen är de två böjda brädorna som håller själva fågelbordet. Det ser nästan ut som om de växer upp ur marken.

Ett fågelbord i trädgården är inte bara till nytta för fåglarna som får något att äta. Även utfodrarna kan glädjas åt att få tillfälle att studera de små djuren på nära håll. Om man utfodrar fåglarna regelbundet lockar man dem att besöka trädgården året runt.

BYGGBESKRIVNING: Till fåglar i första klass

3. Starslott i tre våningar

fågelbord gör det själv starholk

Det är faktiskt en underdrift att kalla det här ett fågelbord. Starholken mäter nämligen 50 x 50 cm och är cirka 85 cm högt. Själva huset är gjort av 9 och 12 mm vattenfast plywood och monteras av 94 delar. Hela lägenhetskomplexet hålls ihop av en genomgående 8 mm gängad stång, som förs in genom ett hål i skorstenen.

Starar är flockdjur och de gillar att bo nära varandra. De skaffar ofta ungar i kolonier, så i stället för att bygga fjorton starholkar har vi byggt ett socialt flerfamiljshus med fjorton lägenheter.

BYGGBESKRIVNING: Starslott i tre våningar

HÄMTA MER INSPIRATION: Allt om fågelbord