Innan du ger dig i kast med sticksåg och skruvar bör du fundera på vem som ska bo i din fågelholk. En stare behöver till exempel mer plats än en gråsparv, och det innebär också olika storlekar på hålet.

1. Fågelholk till småfåglar

Till trädgårdens mindre fåglar är det lämpligt med en låda med en "golvareal" på minst 10 x 10 cm. Tänk på att ungarna ska kunna ta sig ut ur holken när de är redo att lämna redet. Bygg holken i trä som är obehandlat, åtminstone på insidan. Då kan ungarna krypa upp och ut.

Vill du ha blåmesar i din låda måste hålet de kan flyga in och ut ur vara minst 28 mm. Det gör du enklast med en hålborr.

Vill du helst ha talgoxar i holken ska hålet vara minst 32 mm stort.

Gråsparvar är lite större och flyttar bara in om hålet är minst 34 mm stort.

fågelholk Gör Det Själv

Byggbeskrivning: Radhus för småfåglar.

2. Fågelholk till större fåglar

Ju större fåglar du vill ha boende, desto större måste fågelholk måste du bygga. Holkar för starar ska vara lite större än holkarna för småfåglar. För staren är en golvareal på minst 12 x 15 cm lämplig.

Staren kräver ett hål på minst 50 mm i diameter.

fågelholk Gör Det Själv

Byggbeskrivning: Starholk i tre våningar.

3. Släpp loss fantasin i din fågelholk

Fåglar är generellt sett inte särskilt kräsna när det gäller design, så du ska inte plocka fram din inre arkitekt för fåglarnas skull. Men för oss andra kan det vara kul att tänka lite kreativt – för en fantasifull design skrämmer inte bort fåglarna.

fågelholk Gör Det Själv

Inspiration: Se läsarnas snygga fågelholkar.