Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Bygg ett fågelbord själv! Då får du det precis som du vill ha det – oavsett om du gillar det enkla, diskreta fågelbordet som smälter in i de gröna omgivningarna eller ett fågelbord i två våningar med halmtak och skorsten.

Goda råd till fågelbordet

Bygg ett fågelbord högst upp på en stolpe, så att katter har svårt att hoppa upp, och placera det helst nära en häck eller en buske, så att fåglarna snabbt kan gömma sig. Men se samtidigt till att de har fri utsikt, så att inte katten kan ligga på lur. Större fåglar, som till exempel kråkor och skator, kan man hålla borta genom sätta upp ett stormaskigt nät på sidorna.

Ett fågelbord ska vara lätt att göra rent, så att fåglarnas spillning inte sprider sjukdomar. Och så behövs det ett tak för att säkra att fågelbordet hålls torrt, samt kanter längs botten som stoppar fodret från att hamna på marken.

Goda råd för fodret

När du har byggt ditt fågelbord behöver du ta ställning till vilket slags foder du vill servera fåglarna.

Ju fler olika slags foder det ligger på fågelbordet, desto fler olika slags fåglar drar det till sig. Speciellt solrosfrön, linfrön, hirsfrön, nötter och talgbollar är populära. Köper du färdiga blandningar, ska du undvika dem som innehåller mycket korn och majs. Dem gillar fåglarna inte.

När du väl har börjat lägga foder på fågelbordet har du en uppgift. För fåglarna vänjer sig snabbt vid att det finns enkel tillgång till mat.

Bygg ett fågelbord

Fågelbordet på den här sidan är enkelt och byggs av en stolpe, som sågas i två delar. Mellan delarna monteras två zinkskivor som golv och tak. Konstruktionen kan nästan inte bli enklare: bygg ett fågelbord på en förmiddag och med material för mindre än400 kronor.

Fågelbordet lever upp till alla experters krav: taket håller fodret torrt, zinkbotten är lätt att göra ren, bottnens kanter håller fodret på plats och den långa stolpen gör det svårt för katter att hoppa upp. Ladda ned artikeln på den här sidan och hämta en komplett byggbeskrivning – steg för steg.

Ladda ned artikeln på den här sidan och få en komplett byggbeskrivning – steg för steg.