Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det är mysigt och skönt med sprakade eld på terrassen kvällen.

Elden ger ljus och värme oavsett om det är på våren, sommaren eller hösten. Och har du en eldstad formad som en tipi får du koll på gnistorna och kan rikta värmen från elden.

Den rustika eldstaden till vänster är hållbar och mycket enkel att göra själv.

Du ska bara beställa tre järnplåtar och köpa en gängad stång och ett antal passande muttrar och brickor. Järnplåten (grovplåt) beställer du av en plåtslagare och den rostar snabbt till en modern rödbrun färg. Be också att få hål borrade i de tre plåtarna, så går det snabbt för dig att sätta ihop eldstaden.

Det är lätt att få elden att ta sig tack vare de skyddande sidorna och eftersom bottnen lutar lite bakåt så yr det inte ut gnistor och aska på terrassen. Eldstaden är inte tyngre än att du kan flytta den – när den är kall – och vill du, så kan du lätt skruva isär den.

Redaktionen rekommenderar: Så undviker du störande rök!

Ved bör ha en fukthalt på under 18 %, innan du eldar med det. Om träet är för blött är det svårt att få eld på. Vått trä utvecklar också mer rök. Så du riskerar att trevnaden kring elden förstörs av tung, kväljande rök som svider i ögonen.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är torr nog, innan du lägger det i elden. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 459 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du också så ett filmklipp på 6i1 multidetektorens sex olika funktioner.