1. Material på rulle
Det finns faktiskt flest produkter att välja bland i denna grupp - material på rulle. För enkelhetens skull delar vi upp gruppen i tre mindre.
• Plastfolie:
Folien finns både med och utan armering. Den stora nackdelen med plastfolien är att den inte tål solens ultravioletta strålar - den bryts helt enkelt ned. Och det räcker med en liten glugg mellan två tegelpannor för att solen skall »bränna» hål i plastfolien.
• Fiberduk:
Denna är i regel starkare och mer hållbar än den enklare plastfolien. Fiberduken tål t.ex att du tappar ett verktyg på den.
• Asfaltsbaserade:
Takpapp och andra, liknande produkter är väsentligt tjockare än de två förstnämnda produktgrupperna.
Taksprånget förbereds med en remsa av vattenfast plywood, som spikas fast på en stödregel. Härefter är det dags att montera en avslutningsprofil.
Den nedersta remsan plastfolie rullas ut och fästs tills vidare med häftklammer i både takstolar och den nyss monterade taksprångsbrädan.
När plastfolien har lagts ut - våd efter våd - lägger du avståndslisterna (B) på plats på takstolarna, där de spikas fast. Nu blir folien på plats även om det blåser.
Lyft upp i undertakets nedre kant och sätt fast dubbelhäftande tejp på profilerna på taksprånget. Tryck fast folien i tejpen.
Spika fast de nedersta bärläkten på avståndslisterna. I takt med att bärläkten har lagts på plats kan du använda dem som stege när du går på taket.
Längst upp monteras en nockbräda. Genom att skruva avståndsklossar på sidorna av den bildas automatiskt en luftspalt när folien spikas fast.
2. Träfiberskivor
Underlag av träfiberskivor kan användas på alla tak med en lutning som är större än 18 grader. Här används 4 mm tjocka Huntonit-skivor, som liknar masonit men är mycket starkare. Skivorna finns som lagervara i dimensionen 125 x 248 cm.
Ovansidan har en vattenavvisande yta men det innebär inte att skivan är diffusionstätt. Fukt från takkonstruktionen eller isoleringen kan nämligen passera genom skivan. Det finns dock ingen risk att vatten kan tränga igenom skivan från ovansidan.
Så här ser taket ut när underlagstaket av Huntonit är lagt. Om du tycker att det saknas en del läkt så beror det på att man skall montera fönster i taket.
Längst upp i nocken har man lagt en remsa asfaltpapp över skivorna på de två takhalvorna. Beslagen spänns fast på nockbalken som nockpannorna sedan läggs på.
För att det skall vara riktigt tätt sätts en »krage» av formbar plåt runt fönstret (tillbehör till takfönstret). Kragen fästs mot underlagstaket.
3. Gipsskivor
Gipsskivorna kallas populärt för 9 mm vindtäta skivor, men den korrekta benämningen är »glasfiberarmerad 9 mm fuktimpregnerad, diffusionsöppen gipsskiva, typ E». Vi kallar dem här gipsskivor ...
Skivorna levereras med pappklädda långsidor och öppna, skurna kortändar och de kan användas på taklutningar ner till 25 grader även när avståndet mellan takstolarna är 120 cm.
Samma skiva används även som vindskydd i ytterväggar.
Här har man lagt ett underlagstak av gipsskivor på en tillbyggnad, som byggts upp med stålreglar. Samma gipsskivor används här som vindskydd i ytterväggen.
4. Takpapp på brädor
Det allra bästa - och tätaste - underlagstaket är enligt vår uppfattning asfaltpapp (takpapp) på ett brädunderlag. Det är också den allra vanligaste lösningen i Sverige.
Underlaget behöver inte vara brädor. Det kan lika gärna vara byggskiva eller plywood - med not och spont.
Om brädtaket förses med ett lager asfaltpapp, så kan taket få en lutning på ner till 11 grader. Lägger man två lager asfaltpapp på taket, så kan konstruktionen klara en lutning på ner till endast 1 grad. Vid lutning under 15 grader skall man täcka över ströläkten med papp.
Lösningen ger dig absolut mest för pengarna.
Så här går det till att lägga ett underlagstak av brädor och asfaltpapp
Så här går det till att lägga ett underlagstak av brädor och asfaltpapp
Den ena halvan av taket har gjorts klar med både spik- och bärläkt och från den sidan har man kommit upp och monterat en nockbräda i byggbeslag.
Konklusion
Väljer du en tunn folie eller liknande finns risken att du tvingas ta bort hela taket för att bättra skador, när dessa uppstår. Och det kan bli fallet redan inom några få år ...
Det finns egentligen endast två bra lösningar. Den ena är ett underlagstak av tunna träfiberskivor som Huntonit, som är ett »Bra Köp». Bra kvalitet och lång hållbarhet till förnuftigt pris.
»Bästa Köp» är utan tvekan ett gammaldags brädtak med tätskikt av asfaltpapp. Det kan hålla hur länge som helst!