Eternittak: Ett tvättat tak är ett tak i toppskick

Om eternittakets takpannor är smutsiga och nästan gröna av alger och mossa, är det hög tid att tvätta dem. Det är relativt enkelt och går snabbt med rätt redskap.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
200 kronor

Intro

Dessvärre håller inte ett eternittak sig inte så snyggt som det var den dag det lades, för så småningom fastnar smuts, alger, mossa och annat och till slut ser taket förfärligt ut.

Men det finns en enkel lösning, nämligen att tvätta taket. Med rätt tvättmedel lossnar smutsen av sig själv.

Är eternittaket mer än 20 år gammalt finns risk att det innehåller asbest, och då bör du inte använda högtryckstvätt när du spolar. Den kan dock användas när du lägger på tvättmedlet, för då lägger du på ett skum med lågt tryck.

Tidsförbrukning

Själva behandlingen tar en dag, lite beroende på takets storlek. Tvättmedlet ska få lov att verka länge.

Pris

Räkna med cirka 200 kr - fast det beror på hur stort taket är och vilka medel som behövs.

Svårighetsgrad

Med rätt verktyg och redskap är det lätt att tvätta taket.

Instruktion

1

Blanda tvättmedlet enligt anvisningar på förpackningen. Var rädd om växter i närheten för en del medel är skadliga för dem. Använd gummihandskar när du blandar medlet.

2

Lägg på medlet på taket med högtryckstvätt. I dag kan nästan alla tvättar ställas in på ”skumning” med lågt tryck och det ger en perfekt fördelning.

3

När tvättmedlet fått verka (se förpackningen) är det dags att tvätta. Är det ett gammalt eternittak spolar du med slang, annars kan du använda hög-trycktvätt. Borsta fortlöpande för att få bort rester som sitter hårt fast.

4

Använd takstege för att komma upp på taket. Det är bäst med en stege som är försedd med hjul, för då skadas inte pannorna. Tänk också på din egen säkerhet. Använd lina eller rent av fallskyddssele för att förhindra olyckor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takplåt