Lätta: Plåt väger nästan inget och det är därför rätt enkelt att lägga skivorna.

Lätta: Plåt väger nästan inget och det är därför rätt enkelt att lägga skivorna.

VAD ANVÄNDS PLÅTEN TILL?
Stålplader på husets tag TILL HUSETS TAK Det är rätt vanligt att lägga ett nytt plåttak ovanpå ettt gammalt tak, som då blir underlagstak. Det är en enkel och billig lösning när taket behöver läggas om.
Stålplader på skur og carportTILL UTHUS OCH CARPORTAR Plåt är en billig och enkel lösning som tak ovanpå vedboden, redskapsskjulet eller carporten. Då har det ingen betydelse att det bildas kondens under plåten.
<Stålplader på garage TILL VÄGGAR PÅ EKONOMIHUS Korrugerad plåt har använts som fasadbeklädnad på ekonomihus (garage, lador, stall etc) i många år. I dag är sortimentet ganska stort.
Stålplader som undertag SOM UNDERLAGSTAK Som något ganska nytt kan du numera köpa plåt som används för underlagstak (Til-Tak). Plåten kan t.ex. monteras under altantak, höga terrasser etc för att samla upp vatten och leda bort det.

HUR ANVÄNDS PLÅTSKIVOR PÅ TAKET?

Plåtskivorna läggs alltid med viss överlappning och vid montering får de inte kapas med vinkelslip eftersom den fördärvar ytbeläggningen. Använd i stället bågfil, cirkelsåg eller plåtsax när du kapar en skiva. Använder du elverktyg så tänk på att köra på låga varvtal.

Nästan alla plåtskivor fästs med farmarskruvar.

Skivorna dras fast med självgängande skruvar med huvud, bricka och packning – så kallade farmarskruvar. Skruvarna ska alltid placeras där skivan stöttas av en läkt. Det brukar gå åt 6–10 skruvar per kvadratmeter.

Men en del skivor ska fästas med specialspikar.

En del takpanneplåt monteras däremot helt annorlunda. Decrapannor fästs inte med skruv utan med specialspikar och de ska slås in genom kanten på skivan.

VIKTIGT OM PLÅTSKIVOR!

Plåten är avsedd för taktäckning om lutningen på taket är minst 27 grader. Om du sätter tätningslister i samtliga skarvar kan lutningen vara ner till 18 grader. I andra fall krävs ett underlagstak under plåten.

YTAN PÅ PLÅTEN

Samtliga skivor som används till fasad eller tak har ytbehandlats. Du får inte repa ytan och du måste behandla skivorna försiktigt. Tänk på att du kan repa en skiva om du drar ut den skiva som ligger ovanpå. Alla skivor ska lyftas bort och bäras på plats för att inte skadas.

VARIANTER AV PLÅTSKIVOR
TP-SKIVOR Korrugerade skivor med trapetsform används ofta som tak på garage, uthus och enkla byggnader. Höjden på profilerna kan vara mellan 2 och 10 cm. Ju högre profilen är, desto robustare är formen.
SINUSSKIVOR Korrugerade skivor med sinusmönster kan användas både på tak och fasader. Våghöjder: 2–10 cm. Det ser snyggast ut om du väljer liten våghöjd och många profiler per meter på mindre byggnader.
PANNPLÅT Det finns knappast något mer svenskt än takplåt och i dag kan den köpas som pannplåt, som den händige lägger själv och mindre erfarna tar hantverkarhjälp. Finns även i aluminium.
SLÄT TAKPANNEPLÅT Takpanneplåt finns i flera varianter och framför allt flera färger. Ytan kan vara allt från matt till högglans. Det kan vara stor skillnad mellan priserna beroende på val av ytbehandling.
STRÄV TAKPANNEPLÅT På den sträva takpanneplåten är ytan full av små mineralkorn som bakats in i ytbehandlingen. Den dämpar ljudet när det regnar kraftigt. Trots lackering ser ytan både matt och sträv ut.
KOPPAR OCH ANNAN PLÅT Medan i stort sett all annan takplåt kan monteras av en händig hemmahantverkare är koppar ett arbete för yrkesfolk. Det beror främst på att monteringen kräver specialverktyg.

PLÅTSKIVANS DIMENSIONER:

De flesta plåtskivorna till tak och vägg har en täckande bredd på 100 cm, men längden varierar däremot en hel del.

Stora skivor: ? Bredder: Mellan 100 och 120 cm ? Längder: Kan måttbeställas i nästan vilken längd som helst upp till maximalt 10 meter ? Tjocklekar: Finns i olika tjocklekar. Vanligast är 0,4 mm, 0,5 mm, 06 mm och 0,75 mm.

Takpanneplåt: ? Oftast 117 cm bred ? Längder: Några pannor motsvarar en enda takpanna (0,49 cm) men finns upp till 364 cm längd. ? Tjocklekar: Oftast 0,5 mm