Plastskivor till tak: Plastskivor är lätta att hantera och enkla att montera. Dessutom finns de i både slagtåliga, isolerande och värmeavvisande varianter.

Plastskivor är lätta att hantera och enkla att montera. Dessutom finns de i både slagtåliga, isolerande och värmeavvisande varianter.

Hur monteras plastskivor?

Plastskivor kan vara svåra att såga i. Blir de för varma, kan de smälta ihop med sågklingan. Därför gäller det att välja rätt verktyg: en sticksåg med sågblad för PVC eller en vinkelslip med metallskiva.

Gäller det trapetstak, av korrugerad plast, lönar det sig att fästa skivan (eller flera skivor tillsammans) med en tvärgående regel, så att de inte kan röra sig medan du sågar.

Så här används plastskivor: En vinkelslip är perfekt för att kapa plastskivor.

En vinkelslip är perfekt för att kapa plastskivor.

Monteringen av skivor av polykarbonat skiljer sig åt mellan olika leverantörer. De flesta har dock något slags klick-system.

Billigare trapetsskivor av PVC monteras på samma sätt, oavsett leverantör. Skivorna läggs med överlappning (exempelvis två vågtoppar och en vågdal) och skivorna skruvas fast med självgängande skruvar.

Plastskivor till tak: Trapetstak ska alltid monteras med överlapp. Vanligtvis två vågtoppar och en vågdal som här.

Trapetstak ska alltid monteras med överlapp. Vanligtvis två vågtoppar och en vågdal som här.

Dimensioner

Måtten på takskivor av plast varierar mellan olika leverantörer. En tumregel är att de flesta skivor är antingen 20 cm, 60 cm eller 1 meter breda. Skivorna – med enstaka undantag – finns i längder mellan 2 och 7 meter.

Genomskinlighet

PVC-skivorna finns i en klar och en blåtonad variant. Den klara släpper in ca 85 procent ljus, medan de blåaktiga släpper in ca 20 procent mindre ljus.

Även skivorna av polykarbonat finns i två varainter: en klar och en opal- eller mjölkvit. De flesta klara varianter släpper in 55-75 av ljuset. De som mest liknar glas släpper in upp till 90 procent av ljuset. De opalvita skivorna släpper in mellan 30 och 55 procent av ljuset.

Viktigt om plastskivor

Ett UV-filter, som skyddar mot solens strålar, är avgörande för plastskivans livslängd. Det finns skivor som är försedda med extra UV-filter på den ena sidan. De är lämpliga för tak i söderläge som utsätts för direkt solljus.

Billiga plastskivor av PVC är populära. De kan vara ett riktigt bra val till uthus och carportar, där utseendet inte är avgörande. Var dock uppmärksam på att de är mindre motståndskraftiga mot belastning, från t ex snö, eller slag från grenar och lösa föremål.