Förläng takets livslängd

Det är lätt hänt att man glömmer taket, när man kollar huset på våren och gör det sommarklart. Men det lönar sig att se efter taket, och det gäller även om det är ett s.k. skivtak av plast eller plåt. Bristande underhåll kan resultera i otrevliga överraskningar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.500 kronor

Intro

Takskivor har blivit rasande dyra, oavsett om de är av plast eller metall, och därför lönar det sig att underhålla det gamla taket så länge som möjligt. Då slipper du ju att lägga om taket.

Bara en så enkel sak som att då och då tvätta taket och sedan stryka det med färg lönar sig. Och medan du håller på skruvar du förstås fast lösa skivor, så att de inte slits bort under nästa storm.

Innan du sätter igång arbetet ska du tänka på säkerheten, så att du inte ramlar ner från taket. Se till att ställning och stegar står stadigt och använd gärna en säkerhetslina eller ett rep, som du fäster t.ex. runt skorstenen.

PROBLEM:

Taket har blivit alldeles grönt av alger och mossa, och flera skruvar har lossnat.

LÖSNING:

De lösa takskivorna skruvas fast och taket tvättas rent. Efter målning håller taket ytterligare 10-15 år.

Tidsförbrukning

Beroende på takets storlek kan arbetet klaras av på en halv till en hel arbetsdag.

Pris

Färgen, Abratex Top 86, kostar 1500 kr för 12 liter.

Svårighetsgrad

Det är ett relativt lätt arbete, och när det är klart håller taket 10-15 år.

Håll ett öga på lösa takskivor

Det är otroligt viktigt att du kontrollerar skarvarna och överlappningen mellan skivorna så noga du kan. För det första ska de överlappa varandra ordentligt. Det ska vara minst tre hela profiler. För det andra ska skruvarna vara åtdragna. Risken är annars stor att taket lyfter nästa gång det blåser hårt. Kolla också skruvarna. Har de börjat rosta bör de ersättas av nya.

Det är inte bara den utvändiga sidan av taket du ska kontrollera. Passa också på att kolla de reglar och takstolar som är åtkomliga. Om träet är gammalt och visar tendens till att spricka är det inte säkert att takskruvarna får bra grepp utan lätt dras ut om skivorna fladdrar och vibrerar för att det blåser.

Grundprincipen när det gäller montering av takskivor är att man fäster skruvarna i dalen, alltså botten av profilen. All annan infästning anses som undantag. Och skulle du vilja dra fast en korrugerad takskiva med skruv genom toppen, så ska skruven gå genom en skarv mellan två skivor - se bilden.

Med de nya takskruvarna blir det lätt att fästa takskivorna, och det görs normalt alltid i dalen.

I enstaka fall kan skivorna fästas på toppen av en profil och då ska skruven dras in genom skarven.

Instruktion

1

Trasiga skruvar ersätts med nya och lösa skruvar dras fast. Välj självborrande och gängpressande skruvar med tätningsbrickor av neopren, som ger optimal tätning mellan skruv och takskiva.

2

Tvätta taket noga. Välj en produkt som också får bukt med alger och mossa. Följ blandningsförhållandena som anges på tvättmedlets förpackning. Skura noga och skölj med rent vatten. Använd rejäla gummihandskar.

Om du först blöter taket blir det lättare att få bort alger.

3

Du ska inte snåla med färgen. Lägg på rikligt och borsta in färgen överallt med en bred borste. Vi använde en gummibaserad takfärg som heter Abratex Top 86, för den är så smidig och spricker inte om takskivorna rör sig.

Måla inte om det är mycket varmt, för då torkar färgen för snabbt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak