En värmepump är det perfekta valet om du vill minska dina värmekostnader. I varje fall om du är beroende av el, olja eller dyr fjärrvärme – och när du vill värma upp en sommarstuga eller ett torp, där det inte finns andra värmekällor än en kamin. För även om värmepumpen får sin energi från elektricitet så kan pumpen utnyttja elektriciteten mycket effektivt.

Men hur kan du vara säker på att du köper den billigaste värmen och inte grisen i säcken? Vi har satt ihop ett 20-sidorstema som hjälper dig att välja rätt:

Temat innehåller:

  1. Så förvandlas kyla till värme – vi visar dig hur värmepumpen fungerar
  2. Så väljer du rätt modell – 14 frågor och svar
  3. När bara det bästa är bra nog – värmepumparnas Ferrari
  4. Montering av värmepumpen – och var den ska placeras
  5. Värmepumphus – så bygger du det själv

Skapar värme av kyla

Värmepumpen kan något som ger den nästan en magisk förmåga. Den kan skapa värme av kyla eller rättare sagt: den kan utnyttja skillnaden mellan värme och kyla till att skapa värme. Denna teknik gör att det behövs endast en smula ström för att driva pumpen. De alla mest effektiva pumparna ger fyra-sex gånger mer energi än vad de använder.

LÄS OCKSÅ: Värmepumpsskydd: bygg det själv!

Vi hjälper dig att välja rätt

De senaste åren har det dykt upp en mängd värmepumpar på marknaden, men alla är inte lika bra. När de första pumparna kom för ett 10-tal år sedan skröt många tillverkare om den höga effektiviteten. Men det visade sig senare att man mätte effektiviteten vid + 7°C och det kan ju bli åtskilligt kallare i Sverige. Vid minusgrader var en del pumpar rätt dåliga.

I dag ställs större krav på informationen men du ska ändå tänka dig för innan du köper. Väljer du en av de enklare som endast levererar varmluft, så måste du ta reda på hur du ska få varmt vatten i kranarna och radiatorerna. Kanske från en luft-till-vatten pump?

Ladda ned hela temat om värmepumpar

I vårt 20-sidiga tema om värmepumpar har vi samlat allt du behöver veta för att välja rätt värmepump till ditt hus. Det vill säga hur du köper billig värme och inte grisen i säcken.