Solceller kan vara en lösning i södra Sverige, men duger inte i de norra delarna.

Solceller kan vara en lösning i södra Sverige, men duger inte i de norra delarna.

För inte så många år sedan var det väl endast långhåriga ekohippies som drömde om att bo i hus som var självförsörjande med grön energi. I dag är det ett alternativ för de flesta och över hela Europa uppförs det i dag passivhus, nollenergihus och plusenergihus. Din nästa villa kan kanske vara ett litet värmekraftverk som producerar så mycket ström att det blir ett överskott att sälja till elbolaget.

Plushuset är en realitet för alla

Det finns många tekniska lösningar som gör det energivänliga huset till en realitet även för familjer som inte har sparsamhet med energi som livsstil utan lever ett helt normalt liv med tv, belysning och uppvärmning.

Den första förutsättningen är dock att vi lär oss att hålla kvar värmen i bostaden. I dag är alla nybyggda hus lågenergihus och för uppvärmning används endast en bråkdel av det som var standard för cirka 20 år sedan.

Nästa förutsättning är att vi i dag kan skapa värme med minsta möjliga inköp av energi. Det är främst olika värmepumpar som sörjer för detta. Genom att ta tillvara solenergi eller jordvärme kan de leverera 5–6 gånger mer värme än den ström som går åt för att hämta energin.

Den tredje förutsättningen är att villan också producerar ström med till exempel vindkraftverk eller solceller. Men leveransen varierar under året och därför är plusenergihuset anslutet till elnätet för att kunna låna ström när det behövs.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om:

  • SOLCELLER OCH VINDKRAFTVERK
  • JORDVÄRME
  • ISOLERING
  • VENTILATION
  • INTELLIGENTA FÖNSTER