Visst är det vackert, men din gamla ljusslinga kan stå dig dyrt när elräkningen kommer.

Visst är det vackert, men din gamla ljusslinga kan stå dig dyrt när elräkningen kommer.

Varje år i november, när dagarna blir kortare och kortare, går svenskarna ned i källaren eller upp på vinden för att leta fram sin ljusslinga från lådan med julpynt. Men är din ljusslinga av äldre modell med glödlampor kan ljusfesten bli ett dyrt nöje.

En gammal ljusslinga på 80 watt som är tänd dygnet runt kostar cirka 55 kronor per månad. Låter du – som så många andra – din ljusslinga hänga framme december till mars hamnar räkningen på runt 220 kronor.

Välj en LED-ljusslinga

En modern LED-ljusslinga med 100 lampor drar bara 5 watt, vilket motsvarar en elkostnad på ca. 3,50 kronor per månad – eller ca. 14 kronor för december till mars.

Du kan alltså spara över 200 kronor per vinter. En ny LED-ljusslinga kostar ett par hundra kronor, så den tjänar du in på en vinter. Dessutom kan du se fram emot att LED-lampor vanligtvis håller 25 gånger längre än glödlampor.

Kort sagt: Ju längre julen varar, desto mer sparar du på att byta ljusslinga...

Redaktionen rekommenderar: Spara pengar med en smart plug stickkontakt!

Det finns pengar att spara på att släcka julbelysningen om natten. Men i december har de flesta mycket annat att tänka på, så det kan vara lätt att glömma. Därför kan det vara en god idé att utrusta sin ljusslinga med en smart plug stickkontakt. Du kan styra stickkontakten via din smartphone, och ställa in den så att den släcker ljusslingan automatiskt varje natt.

Ja, tack: Visa mig smart plug stickkontakten!

VIDEO: Här kan du se hur smart plug-stickkontakten fungerar: