Bor du i en villa som är byggd för cirka 20 år sedan kan du se fram emot fina skattefria inkomster de närmaste åren. I varje fall om du gör en egen energiplan och följer upp med tilläggsisolering av vindsbjälklag, isolerar värmerör eller tätar fönster och dörrar.

Varje investering du gör för att spara energi är lönsam eftersom du får lägre kostnader för värme, el eller vatten och det innebär mera pengar i plånboken. Dessutom bidrar du till en bättre miljö. Låt politikerna diskutera energiplaner för Sverige och Europa. Du kan sätta igång redan i dag. Kanske vill du börja med den åtgärd som sparar mest pengar eller vill du satsa på den som ger bättre komfort?

Eftersom behoven skiljer sig från familj till familj och från villa till villa, blir det en prioriteringssak för dig och resten av familjen. Du kan t.ex. börja med att byta dåliga tätningslister och isolera värmerören. Ekonomiskt sett är sådana arbeten enormt lönsamma. När det inte finns fler otäta fönster eller dörrar kan du kika på större åtgärder som tilläggsisolering eller solfångare med värmepump.

Vad du än väljer har du fördelen av att du kan göra nästan allt arbete själv. Då blir vinsten ännu större!

Isolera värmerören Om värmerören inte är isolerade, så är det ett lönsamt projekt.

Köp nytt och spara Investering i nytt lönar sig för att få billigare el, värme och vatten.

200 mm mer på vinden Du sparar mycket på att tilläggsisolera vindsbjälklaget.

Välj en billig värmekälla Pellets, solenergi, jordvärme, och fjärrvärme ger dig billigare uppvärmning.

Gör egna energifönster Se hur du kan göra om de gamla fönstren till energifönster.

Öppet till vinden En vindstrappa är bra att ha, men den ska sluta tätt mot rummet.

Oavsett om du ska måla väggarna, byta en kran, lägga in golvvärme eller bygga om hela huset finns det hjälp at hämta i vårt jättearkiv. Klicka här >>