Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolera golvet

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vattenskadorna är nu reparerade och vattenröret är utbytt. Nu kan arbetet fortsätta med att golvet får ytterligare ett lager isolering.

Vattenskadorna är nu reparerade och vattenröret är utbytt. Nu kan arbetet fortsätta med att golvet får ytterligare ett lager isolering.Det är lätt att skära till isoleringsskivorna med hjälp av en kniv, så att de passar in mellan golvbjälkarna.

Som alltid vid arbete med isoleringsmaterial bör man använda andningsskydd och handskar.Nu är golvet tilläggsisolerat med ytterligare 50 mm isoleringsmaterial, så att värmen stannar i rummet och inte försvinner i bjälklaget.Här har vår hantverkare valt att använda gjutplåtar, så kallade laxstjärtplåtar, som undergolv.

Plåtarna är bara 0,5 mm tjocka och är tillverkade av galvaniserat stål.De här plåtarna är 63 cm breda och finns i olika längder, från 122 till 200 cm. Men det finns också fabrikat i bredden 90 cm och längder upp till 240 cm.

Så gör du

Mät upp golvet och se till att köpa plåtar som passar i längd och bredd så att du slipper kapa till dem mer än nödvändigt.Remsor av isoleringen läggs ut som stegljudsdämpare på bjälkarna så att de stickar ut 10 mm åt varje håll.Remsorna fästs med häftpistol.Nu kan man lägga upp den första plåten.

Den läggs helt in i hörnet. Därefter läggs nästa plåt på plats.Plåtarna ska ligga tvärs bjälkarna. I längdriktning ska plåtarna överlappa minst 5 till 10 cm. Och två plåtar kan endast sammanfogas över en bjälke.

Man måste vända det inpräntade varumärket uppåt på varannan plåt för att de ska kunna fogas ihop.I längdled läggs plåtarna med två halva vågdalars överlapp. Sedan klickas de på plats som de övriga plåtarna.

Notera att man bör använda kraftiga handskar under arbetet. Plåtkanterna kan vara mycket vassa.Innerst mot väggen behövs bara en remsa på 21 cm från en plåt. Måttet tas ut i båda ändar och plåten sågas till med en vinkelslip.

Här är det enklast att såga i plåtens vågdal.När plåtarna är lagda kan golvvärmeslangar monteras direkt ovanpå. Men hantverkaren här väljer att förstärka golvet ytterligare med 6 mm armeringsnät, som kapas till med vinkelslip.

Armeringsnätet läggs ut så att det stämmer med badrummets storlek. När två nät läggs samman ska överlappet vara minst 10 cm.I hörnet lägger hantverkaren ut lådan till hörnavloppet så att han ser hur mycket nätet ska kapas för att passa exakt.Lägger man en bräda under nätet är man säker på att inte skära ner i underlaget.

Nu passar nätet precis i badrummet och de två näten kan enkelt göras fast i varandra med buntband. Glöm inte att klippa av remsorna efteråt, annats sticker de upp genom betongen när den torkat.

Det ska läggas värmeslingor i golvet, men självklart inte här där det ska vara badrumsskåp och toalettstol. Muraren markerar var de ska vara med en sprejfärg.Nu är golvet förberett för att lägga golvvärme och sedan gjutas igen med betong.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka