Intro
Instruktion
Läs här innan du börjar
Med denna teknik kan du vara säker på att de stora foliestyckena sitter plant och slätt. Så länge du följer anvisningarna kommer folien att sträckas som den ska innan du fäster den. Hemligheten är att du först ska fästa foliens ena långsida längs en rak linje mitt på arbetsytan (här ett innertak). När långsidan sitter fast arbetar du dig utåt från mitten tills du slutar vid de två hörnen.
Den vikta ångspärrsfolien fästs alltid så att den öppna sidan av den följer en spikregel eller bräda i glespanelen. Då kan du vara säker på att överlappningen från nästa våd kan fästas och förslutas. Avståndet till väggen ska vara mindre än vådbredden. Skär av folien när den sitter på plats.
Fäst folien i taket vid kortväggen och mindre en vådbredd från hörnet. Här är våden 200 cm bred och vi fäster den på en bräda i glespanelen som sitter 185 cm från långväggen. Folien ska gå ner lite på väggen.
Sträck långsidan på folien och fäst den så rakt som möjligt på var 30:e cm med häftklammer. Om brädan inte är helt rak är det nödvändigt att rita en rak linje i taket.
TIPS: Folien ska vecklas ut så lite som möjligt.
Nu har hela ena långsidan på folien fästs mitt i taket på var 30:e cm medan den hela tiden har sträckts. Nu gäller det att utnyttja att den sitter rakt medan du börjar mitt i rummet och fäster den vinkelrätt ut mot ena långväggen i rummet. Även nu ska den sträckas undan för undan medan den fästs.
Nu kan du vika ut hela folien så att den hänger ner från taket som en lång gardin. Kolla att den verkligen räcker ut till väggen (och lite till), men vänta med att skära av den.
Fäst nu folien i taket i en rak linje vinkelrätt från mittlinjen på foliens långsida och ut mot ena långväggen. Sträck folien medan du fäster den.
Det är först nu, när du har fått full koll på den stora folien, som våden kommer i kontakt med den långa väggen och det är när du sträcker de två löst hängande trekanterna mot var sitt hörn. Det innebär att en ojämn vägg och skeva vinklar inte påverkar arbetet. Du har folie som räcker. Och den ska limmas på väggen.
Klicka ut en sträng ångspärrslim på väggen precis under taket, där folien snart hamnar. Limmet är specialgjort för att hålla länge och för att fästa på folien.
Nu är det dags att fästa de löst hängande trekanterna i taket längs väggen. Du börjar i mitten, där folien sitter fast och sträcker med den ena handen mot hörnet medan du fäster folien på var 30:e cm.
Nu sitter den första våden på plats och det är tätt mellan folien och väggen. Men eftersom nästan alla rum är bredare än 2 meter, så sätter du upp en våd till - och det görs på samma sätt som med den första. Enda skillnaden är att den nya folien ska överlappa den gamla med 25 cm. När våden är på plats försluts alla öppningar med tejp.
Nästa våd hängs upp på samma sätt som föregående våd. Långsidan ska placeras på en regel eller bräda och du ska se till att våden överlappar den första med minst 25 cm. Sedan är tekniken densamma.
Skarven mellan två våder ska tejpas i hela sin längd med ångspärrstejp. Förr i tiden nöjde man sig med att klämma fast en överlappning med en bräda, men i dag ska den tejpas fast.
När du har fäst folien överallt med häftklammer på var 30:e cm, limmat fast den mot väggarna och tejpat över samtliga små hål så har du en perfekt ångspärr. Men den förstörs ju om du drar en kabel eller ett rör genom den. Nej, för då använder du en krage eller manschett med elastiska fält som sluter tätt.
Tätningskragarna består av en självhäftande ram med ett segt, elastiskt och tättslutande gummi i mitten. Gör ett litet hål (mindre än röret) och tryck igenom röret så sluter gummit tätt runt det.
Material
3D-modell
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

