Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rätt teknik ger helt tät ångspärr

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Gör som hantverkaren när han på ett säkert sätt hanterar den besvärligt hala och fladdrande ångspärrsfolien. Då kan du skapa en fullständigt tät ångspärr som fyller sin funktion i många, många år.

Intro

Nya varianter av den gamla ångspärrsfolien, speciallim, långtidshållbar tejp och smarta tätningskragar gör det nu möjligt att skapa en fullständigt tät ångspärr. En som mer än väl uppfyller moderna krav och som man inte behöver vara expert för att montera. Tack vare alla nyheter kan vi gör-det-självare faktiskt skapa en ångspärr som sitter bättre och som är tätare än vad en hantverkare kunde klara av för endast ett fåtal år sedan.

Instruktion

Läs här innan du börjar

Med denna teknik kan du vara säker på att de stora foliestyckena sitter plant och slätt. Så länge du följer anvisningarna kommer folien att sträckas som den ska innan du fäster den. Hemligheten är att du först ska fästa foliens ena långsida längs en rak linje mitt på arbetsytan (här ett innertak). När långsidan sitter fast arbetar du dig utåt från mitten tills du slutar vid de två hörnen.

A

Börja med att fästa folien längs långsidan i en rak linje, lite under en vådbredd från ena väggen.

B

Från mitten på den monterade långsidan slätas folien ut vinkelrätt mot väggen.

C

Folien ska nu fästas på väggen och sträckas medan du närmar dig ena hörnet i rummet.

D

Den andra lösa trekanten sträcks också ut och fästs på väggen tills du kommer till hörnet.

E

Nästa våd fästs i taket och längs samma mittlinje. Men den ska överlappa den första med 25 cm.

F

Våden slätas ut vinkelrätt mot den andra väggen och fästs, även om det går åt flera våder.

Ritning A: Fäst den första långsidan

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Den vikta ångspärrsfolien fästs alltid så att den öppna sidan av den följer en spikregel eller bräda i glespanelen. Då kan du vara säker på att överlappningen från nästa våd kan fästas och förslutas. Avståndet till väggen ska vara mindre än vådbredden. Skär av folien när den sitter på plats.

1

Fäst folien i taket vid kortväggen och mindre en vådbredd från hörnet. Här är våden 200 cm bred och vi fäster den på en bräda i glespanelen som sitter 185 cm från långväggen. Folien ska gå ner lite på väggen.

2

Sträck långsidan på folien och fäst den så rakt som möjligt på var 30:e cm med häftklammer. Om brädan inte är helt rak är det nödvändigt att rita en rak linje i taket.

TIPS: Folien ska vecklas ut så lite som möjligt.

3

Fortsätt monteringen fram till nästa kortvägg. Slå fast häftklammer på var 30:e cm för att folien inte ska hänga neråt. Fäst folien tätt intill väggen. Spara några centimeter så att den kan limmas på väggen.

Ritning B: Vik av från mittlinjen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Nu har hela ena långsidan på folien fästs mitt i taket på var 30:e cm medan den hela tiden har sträckts. Nu gäller det att utnyttja att den sitter rakt medan du börjar mitt i rummet och fäster den vinkelrätt ut mot ena långväggen i rummet. Även nu ska den sträckas undan för undan medan den fästs.

1

Nu kan du vika ut hela folien så att den hänger ner från taket som en lång gardin. Kolla att den verkligen räcker ut till väggen (och lite till), men vänta med att skära av den.

2

Fäst nu folien i taket i en rak linje vinkelrätt från mittlinjen på foliens långsida och ut mot ena långväggen. Sträck folien medan du fäster den.

3

Fortsätt tills du kommer fram till långväggen och fäst folien några centimeter ifrån väggen. Nu sitter folien sträckt längs mittlinjen och ut mot väggen och det hänger ner två stora trekanter av den.

Ritning C-D: Fäst våden vid väggen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Det är först nu, när du har fått full koll på den stora folien, som våden kommer i kontakt med den långa väggen och det är när du sträcker de två löst hängande trekanterna mot var sitt hörn. Det innebär att en ojämn vägg och skeva vinklar inte påverkar arbetet. Du har folie som räcker. Och den ska limmas på väggen.

1

Klicka ut en sträng ångspärrslim på väggen precis under taket, där folien snart hamnar. Limmet är specialgjort för att hålla länge och för att fästa på folien.

2

Nu är det dags att fästa de löst hängande trekanterna i taket längs väggen. Du börjar i mitten, där folien sitter fast och sträcker med den ena handen mot hörnet medan du fäster folien på var 30:e cm.

3

Till sist trycker du folien mot väggen så att den fäster i limmet. Det är viktigt att den fäster hela vägen så att fuktig luft inte kan smita förbi.

Ritning E-F: Tejpa över alla hål

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Nu sitter den första våden på plats och det är tätt mellan folien och väggen. Men eftersom nästan alla rum är bredare än 2 meter, så sätter du upp en våd till - och det görs på samma sätt som med den första. Enda skillnaden är att den nya folien ska överlappa den gamla med 25 cm. När våden är på plats försluts alla öppningar med tejp.

1

Nästa våd hängs upp på samma sätt som föregående våd. Långsidan ska placeras på en regel eller bräda och du ska se till att våden överlappar den första med minst 25 cm. Sedan är tekniken densamma.

2

Skarven mellan två våder ska tejpas i hela sin längd med byggfolietejp. Förr i tiden nöjde man sig med att klämma fast en överlappning med en bräda, men i dag ska den tejpas fast.

3

Alla små hål ska tejpas över. Det innebär att du ska fästa en tejpremsa över varenda klammer som du har fäst folien med. Det låter besvärligt men går rätt fort när du arbetar systematiskt.

Tät genomföring - Inga svaga punkter

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

När du har fäst folien överallt med häftklammer på var 30:e cm, limmat fast den mot väggarna och tejpat över samtliga små hål så har du en perfekt ångspärr. Men den förstörs ju om du drar en kabel eller ett rör genom den. Nej, för då använder du en krage eller manschett med elastiska fält som sluter tätt.

1

Tätningskragarna består av en självhäftande ram med ett segt, elastiskt och tättslutande gummi i mitten. Gör ett litet hål (mindre än röret) och tryck igenom röret så sluter gummit tätt runt det.

2

Det går bra att dra flera rör eller kablar igenom kragens sega gummifält.

3

När kragen är på plats tas skyddsfolien bort och då kan ramen klistras fast.

Material

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Säker ångspärr

Ångspärren hindrar fukten från att tränga ut i konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Första långsidan har fästs

Ångspärren sätts alltid så att den öppna sidan genom rummet följer en takregel eller läkt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Ut mot mittlinjen

Folien har hängts upp i taket och fästs med korta mellanrum.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Våden har fästs på väggen

Plasten har fästs med ångspärrslim överst på väggen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Tejp över alla hål

Alla skarvar tejpas med 15 cm överlapp, alla hål tejpas igen och öppningar får gummimanschetter.

Öppna 3D-modell

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka