Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolera golvet med fibergipsskivor

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Tilläggsisolera med fibergipsskivor direkt på golvet så slipper du riva upp innertak eller golv för att förbättra isoleringen mellan våningarna i villan.

Intro

Ljud- och brandisoleringen mellan våningarna i moderna villor är ofta rätt dålig. I många fall rent av eländig. Konsekvenserna av den bristfälliga eller rent av obefintliga isoleringen kan vara stora. Det vet alla med tonårsbarn. Musiken dunkar lätt från den ena våningen till den andra, och varje steg hörs så tydligt att man tror det är en flock elefanter som bor på övervåningen.

En sak är ljudgenomträngning. En annan är kanske inte lika uppenbar men mycket allvarligare. När det saknas isolering mellan två våningar kan en eventuell brand snabbt sprida sig. Och det innebär att huset brinner upp på mycket kort tid.

Lösningen på problemet med bristande isolering har hittills varit att antingen ta upp golvet på övervåningen eller bryta ner taket på undervåningen för att därefter etablera en bra ljud- och brandisolering. Metoderna är utmärkta men lider av att de är besvärliga, omfattande och tidskrävande.

Det finns ett enklare och snabbare sätt. Man kan använda golvskivor bestående av två fibergipsskivor som har limmats ihop med förskjutna skarvar. Skivorna läggs flytande på golvet med överlappande skarvar. Ditt golv skadas inte och om du senare vill ta bort fibergipsskivorna kan du göra det.

Skivorna är 50 x 150 cm och är därmed lätta att hantera. Vilken tjocklek du bör välja beror på ditt behov och önskemål och hur mycket isolering som får plats under dörrarna - när du har lagt golvbeläggning ovanpå skivorna.

  • SLIPP STEGLJUD
  • BÄTTRE BRANDSKYDD
  • LÄGGS LÄTT OCH SNABBT

LÄS OCKSÅ: Så här arbetar du med fibergipsskivor

Instruktion

Innan skivorna läggs

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

All golvläggning förutsätter ett plant underlag. Det gör även fibergipsskivorna. Underlaget skall dessutom vara torrt. Om det finns risk för uppstigande fukt måste du gardera dig genom att först lägga en kraftig plastfolie. Annars kan fukten sugas upp i fibergipsskivorna. Gips och fukt är ingen bra kombination.

Om golvet är ojämnt måste du plana ut det innan du lägger golvskivorna. Mindre ojämnheter kan klaras med golvspackelmassa eller skrapa. Större ojämnheter måste elimineras med självnivellerande avjämningsmassa (flytspackel) eller Fermacells nivågranulat.

1

Rulla ut golvpapp på trägolvet så att golvskivorna inte av misstag limmas fast på underlaget. Meningen är nämligen att du skall byggaupp ett flytande golv.

2

Golvgipsskivorna läggs nu förskjutna (alltså förskjutna skarvar) som det framgår av ritningen. Falsen längs väggen skärs bort.

TIPS: Lägg en remsa isolering längs väggen så undviker du ljudgenomgång.

3

Lägg två strängar lim på den nedersta falsen. Använd speciallim så går det snabbt.

4

Skruva ihop skivorna med de skruvar som följer med. De försänker sig själva och går inte igenom skivorna till golvet.

5

Skarvarna spacklas och slipas för annars syns de om du lägger heltäckande matta, vinyl eller linoleum. Efter ett dygn kan du lägga önskad golvbeläggning.

Material

Fermacell golvskivor, 20 mm:
• 55 skivor à 50 x 150 cm ( till 40 m2)

Dessutom:
• 40 m golvpapp i rulle
• 1 600 Fermacell-skruvar, 3,9 x 19 mm
• 2 flaskor golvskivelim
• 26 meter kantisoleringsremsor
• 5 kg finspackelmassa

Pris

Cirka 260 kr per kvadratmeter

Ritning

Golvskivorna läggs med förskjutna skarvar enligt ritningen. Den bit som blir över i första raden inleder nästa rad osv.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka