Energioptimering är mycket viktigt oavsett om du ska sälja din bostad eller bli boende i många år. Ju lägre utgifterna för uppvärmning är, desto mera pengar blir det kvar i plånboken till dig.

Vill du sälja så betyder en energideklaration oerhört mycket eftersom den ger dig svart på vitt hur välisolerad bostaden är. Av den framgår det hur billigt eller dyrt det är att värma upp bostaden och den jämförs med andra liknande bostäder. Deklarationen talar inte om vad din kostnad är utan vad kostnaden är när ett antal parametrar har tagits med i kalkylen. Du kan ju t. ex. ha snålat på värme så mycket att du alltid har småfrusit – men billigt har det ju varit. Eller också har du varit frusen och slösat med värmen för att få det behagligt.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du en inspektionskamera

Börja med att isolera vinden

Den nya energideklarationen handlar bland annat om hur välisolerad din bostad är och just isoleringen har avgörande betydelse för den slutliga kostnaden för uppvärmning. Du eller köparen kan ju tvingas betala onödigt mycket för satt hålla värmen på vintern, men med ett par egna enkla åtgärder kan du förbättra ekonomin på ett nästan otroligt sätt.

Frågan är hur du med minsta möjliga insats kan förbättra ekonomin på största möjliga sätt. Det gäller ju inte bara om du ska sälja utan också om du blir boende.

Eftersom all värme stiger uppåt är det klokt att börja uppifrån. Det gäller att stoppa värmen innan den försvinner genom vindsbjälklaget. Ett par decimeter tjockare isolering ger stor vinst och kostnaden tjänar du snabbt in.

På den här sidan hittar du många goda råd om isolering med tillhörande steg för steg-anvisningar som du lätt kan följa.

Rörisolering lönar sig

Om du isolerar alla värmeförande rör sparar du så mycket att du kan köpa en charterresa för pengarna! Det tar endast några timmar och kostnaden för rörskålarna är ganska blygsam. Om du har t.ex. 20 m varma rör som går genom ouppvärmda utrymmen kan du spara 6?000 kr på att isolera dem. År efter år! Med 50 meter rör sparar du 15?000 kr. Det räcker till en 14 dagars charterresa för två personer. Så isolera nu och beställ sedan din resa.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Rörisolering – den enklaste besparingen