Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Effektiv isolering

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du är noggrann när du skär isoleringsskivorna och sedan lägger dem på rätt sätt, så sänker du dina uppvärmningskostnader rejält. Och skyddar du isoleringen med vindtät papp förbättrar du isoleringens effekt med upp till 10 procent när det blåser ute. Här visar vi hur du utnyttjar isoleringen på bästa sätt.

GÖR SÅ HÄR

1.
Om du lägger dina skivor på ett stadigt underlag blir det lättare att skära dem och få raka kanter. Mät noga och använd isoleringskniv när du skär.

2.
När du isolerar ett vindsbjälklag är det ofta nödvändigt att skära av de yttre skivorna snett för att de ska passa mot taket. Gör en mall, så blir det lättare att hålla rätt vinkel.

3.
Oavsett om du isolerar vågrätt eller lodrätt, så bör du lägga isoleringen så att skarvarna förskjuts. Ju färre skarvar, desto mindre är risken för att du skapar köldbryggor.

4.
På vinden ska isoleringen läggas tätt intill bjälkar och takstolar. Även små springor resulterar i värmeförlust. Isoleringen får aldrig pressas på plats. Materialet isolerar bäst när det är luftigt.

TIPS: ISOLERING AV BOTTENPLATTA

Bottenplattor gjuts i dag ovanpå isolering av cellplast eller hård mineralull för att markkylan inte ska ledas upp i plattan och värmen inte försvinna ner i marken. Skivor av cellplast eller mineralull läggs alltid i flera skikt med förskjutna skarvar. Utan förskjutning försvinner en del av värmen ner i marken. Cellplastisolering sågas till medan den hårda mineralullen skärs med isoleringskniv.

LÄS OCKSÅ: Inspektionskamera från Tech-pro

ISOLERA MED RULLAR SOM INTE KLIAR

Om du använder isolering på rulle slipper du en hel del skarvning och minskar risken för värmeförluster genom köldbryggor. Numera finns det också isolering som inte kliar (Knauf Ecoblanket). Den kan du rulla ut utan att använda handskar. Men arbetet dammar en del så du måste använda ansiktsmask när du isolerar.

LÄS MER HÄR: Allt om isolering

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Rörisolering – den enklaste besparingen

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka