REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera
Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.
Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete:

TIPS: ISOLERING AV BOTTENPLATTA

Bottenplattor gjuts i dag ovanpå isolering av cellplast eller hård mineralull för att markkylan inte ska ledas upp i plattan och värmen inte försvinna ner i marken. Skivor av cellplast eller mineralull läggs alltid i flera skikt med förskjutna skarvar. Utan förskjutning försvinner en del av värmen ner i marken. Cellplastisolering sågas till medan den hårda mineralullen skärs med isoleringskniv.

ISOLERA MED RULLAR SOM INTE KLIAR

Om du använder isolering på rulle slipper du en hel del skarvning och minskar risken för värmeförluster genom köldbryggor. Numera finns det också isolering som inte kliar (Knauf Ecoblanket). Den kan du rulla ut utan att använda handskar. Men arbetet dammar en del så du måste använda ansiktsmask när du isolerar.

LÄS MER HÄR: Allt om isolering

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Rörisolering – den enklaste besparingen