GÖR SÅ HÄR:
1. Om du lägger dina skivor på ett stadigt underlag blir det lättare att skära dem och få raka kanter. Mät noga och använd isoleringskniv när du skär.
2. När du isolerar ett vindsbjälklag är det ofta nödvändigt att skära av de yttre skivorna snett för att de ska passa mot taket. Gör en mall, så blir det lättare att hålla rätt vinkel.
3. Oavsett om du isolerar vågrätt eller lodrätt, så bör du lägga isoleringen så att skarvarna förskjuts. Ju färre skarvar, desto mindre är risken för att du skapar köldbryggor.
4. På vinden ska isoleringen läggas tätt intill bjälkar och takstolar. Även små springor resulterar i värmeförlust. Isoleringen får aldrig pressas på plats. Materialet isolerar bäst när det är luftigt.

LÄS OCKSÅ: Infraröd termometer – mät temperaturen överallt

TIPS: ISOLERING AV BOTTENPLATTA

Bottenplattor gjuts i dag ovanpå isolering av cellplast eller hård mineralull för att markkylan inte ska ledas upp i plattan och värmen inte försvinna ner i marken. Skivor av cellplast eller mineralull läggs alltid i flera skikt med förskjutna skarvar. Utan förskjutning försvinner en del av värmen ner i marken. Cellplastisolering sågas till medan den hårda mineralullen skärs med isoleringskniv.

ISOLERA MED RULLAR SOM INTE KLIAR

Om du använder isolering på rulle slipper du en hel del skarvning och minskar risken för värmeförluster genom köldbryggor. Numera finns det också isolering som inte kliar (Knauf Ecoblanket). Den kan du rulla ut utan att använda handskar. Men arbetet dammar en del så du måste använda ansiktsmask när du isolerar.

LÄS MER HÄR:Allt om isolering