Lätt
Svår

Tilläggsisolering utan ångspärr

Tilläggsisolering av ytterväggar kan göras på många sätt, och det bästa är som regel att göra det utifrån. Men då det är ett väldigt omfattande arbete, har många genom åren satt upp en extra, isolerad invändig vägg med ångspärr och gipsskivor. Och det har orsakat stora problem med mögel och dålig inomhusmiljö.

Du kan dock tilläggsisolera väggarna invändigt, och samtidigt slippa problemen med fukt och mögel. Du behöver bara använda en isoleringsprodukt som Multipor isoleringsplattor.

Använd Multipor när du tilläggsisolerar utan ångspärr

De så kallade Multipor isoleringsplattorna är 100 % diffusionsöppna och ickeorganiska. Det innebär att de inte angrips av varken röta eller mögel. Plattorna avger dessutom inga skadliga ämnen och de har en mycket hög isoleringsförmåga, vilket gör dem idealiska till tilläggsisolering av exempelvis källarväggar, där det ofta finns risk för hög fukthalt.

Multipor-plattorna sätts upp utan ångspärr eller ångbroms, och då de tar upp och avger fukt i takt med att rummets luftfuktighet förändras, är du alltid garanterad en god inomhusmiljö.

Multipor finns i många tjocklekar, men vi vill rekommendera 100 mm, som isolerar riktigt bra.

Slutbehandling

När plattorna är uppsatta ska de slutbehandlas. Slutbehandlingen består av en sandwich av lättbruk, armeringsnät och lättbruk igen, som tillsammans säkerställer en hård och robust yta, som sedan kan målas.

Det är viktigt att du använder en diffusionsöppen färg, så att plattorna kan andas som de ska. Tapet och tapetklister får du låta bli då de är organiska, och därför lätt angrips av mögel. Du ska med andra ord inte ha någonting på väggen som kan stänga inne fukt.

Hämta en komplett instruktion för tilläggsisolering utan ångspärr

I artikeln som du kan hämta här på sidan får du en komplett instruktion för tilläggsisolering av ytterväggar utan behov av ångspärr. I artikeln kan du bl.a. se hur du förbereder väggarna, sätter upp isoleringsplattorna, drar kablar i plattorna – och mycket mer.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera
Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: