Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Tilläggsisolering utan ångspärr

Tilläggsisolering av ytterväggar kan göras på många sätt, och det bästa är som regel att göra det utifrån. Men då det är ett väldigt omfattande arbete, har många genom åren satt upp en extra, isolerad invändig vägg med ångspärr och gipsskivor. Och det har orsakat stora problem med mögel och dålig inomhusmiljö.

Du kan dock tilläggsisolera väggarna invändigt, och samtidigt slippa problemen med fukt och mögel. Du behöver bara använda en isoleringsprodukt som Multipor isoleringsplattor.

Använd Multipor när du tilläggsisolerar utan ångspärr

De så kallade Multipor isoleringsplattorna är 100 % diffusionsöppna och ickeorganiska. Det innebär att de inte angrips av varken röta eller mögel. Plattorna avger dessutom inga skadliga ämnen och de har en mycket hög isoleringsförmåga, vilket gör dem idealiska till tilläggsisolering av exempelvis källarväggar, där det ofta finns risk för hög fukthalt.

Multipor-plattorna sätts upp utan ångspärr eller ångbroms, och då de tar upp och avger fukt i takt med att rummets luftfuktighet förändras, är du alltid garanterad en god inomhusmiljö.

Multipor finns i många tjocklekar, men vi vill rekommendera 100 mm, som isolerar riktigt bra.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

Slutbehandling

När plattorna är uppsatta ska de slutbehandlas. Slutbehandlingen består av en sandwich av lättbruk, armeringsnät och lättbruk igen, som tillsammans säkerställer en hård och robust yta, som sedan kan målas.

Det är viktigt att du använder en diffusionsöppen färg, så att plattorna kan andas som de ska. Tapet och tapetklister får du låta bli då de är organiska, och därför lätt angrips av mögel. Du ska med andra ord inte ha någonting på väggen som kan stänga inne fukt.

Hämta en komplett instruktion för tilläggsisolering utan ångspärr

I artikeln som du kan hämta här på sidan får du en komplett instruktion för tilläggsisolering av ytterväggar utan behov av ångspärr. I artikeln kan du bl.a. se hur du förbereder väggarna, sätter upp isoleringsplattorna, drar kablar i plattorna – och mycket mer.