Intro
Instruktion
En av fördelarna med att bygga upp en ny vägg av likadana sektioner är att tillverkningen kan sättas i system. Du kan såga upp ett antal reglar med samma längd på en gång, och om du sedan hyr en spikpistol kan du sätta ihop delarna på rekordtid. Genom att använda förtillverkade sektioner är det också möjligt att dra ståltrådar på baksidan av dem, innan du reser stommen mot väggen. Reglar du på vanligt sätt blir det svårt.
Här är sektionerna 135 cm breda, vilket passar fint om man använder 90 cm breda gipsskivor och ställer dem på högkant. Och det är lättare att hantera 90 cm breda skivor än 120 cm skivor.
Markera på topp- och bottenreglarna (A) var stolparna (B) ska placeras. Det är lättast att markera på en regel först och sedan använda den som mall och överföra måtten till de andra reglarna.
Fäst de fyra stolpreglarna (B) mellan topp- och bottenreglarna (A). Det går blixtsnabbt om du arbetar med spikpistol. Det blir bekvämt för dig om du har fyra bockar att lägga reglarna på.
Spika fast tvärreglarna (C) när du har markerat på stolpreglarna (B) var tvärreglarna ska placeras. Fördela dem helst på var 60:e cm. Om de placeras förskjutna där de möts blir det lätt att skjuta i spikarna.
Fäst förstärkningsreglar (D) på tvärreglarna (C) om du som här ska klä väggen med stående träpanel. Placera dem där du vet att panelen ska avslutas och där hyllan ska placeras, så att du har ett brett underlag att fästa i.
Eftersom vi använder oss av sektioner som är 135 cm breda, så kan vi i förväg räkna ut att de inte går jämnt upp på väggarna. Det innebär att vi måste komplettera med hörnsektioner.
När du sätter upp sektionerna ska du se till att det är minst 3 cm mellan dem och källarväggen, helst 5 cm! Den luftspalt som då bildas är tillräcklig för att ventilera bort ev. fukt som tränger igenom källarytterväggen.
Isoleringen får gärna sitta lite i spänn mellan reglarna och det innebär att du ska skära till den, så att varje bit blir cirka 1 cm för stor åt alla håll.
Ställ sektionerna på en remsa asfaltpapp, så att eventuell fukt från golvet inte kan tränga upp i reglarna. Fixera sektionerna med tvingar i sidled och plastkilar mot taket.
Skruva ihop sektionerna med varandra med 5 x 80 mm skruvar. Fäst dem också i taket. Här är det lätt eftersom vi kan skruva i träbjälkar.
Här tvingas vi specialtillverka en sektion under fönstret, eftersom en standardsektion är för stor. Runt fönstret sätts ytterligare en specialsektion och en regel monteras ovanför fönsteröppningen.
Så här ordnar du hörnen
När du ska skarva två sektioner i ett hörn, behöver du en stående stödregel (E). Placera de två sektionerna 3 cm från varandra, så att du verkligen får plats att fästa dubbla gipsskivor i båda sektionerna. Hålet mellan sektionerna täpps igen med en regel (F), som fästs på den ena sektionen innan den slutligt sätts på plats.
Den invändiga väggbeklädnaden görs så tät som möjligt för att förhindra att det cirkulerar varm rumsluft bakom sektionerna, för då skulle fukten kondensera i luftspalten - och det skulle orsaka fuktproblem. Men eftersom det är en källare sätter vi inte upp någon ångspärr, eftersom den skulle kunna få fukt från källarytterväggen att kondesera i isoleringen.
Vi sätter först upp ett lager gipsskivor och därefter ytterligare ett, men endast upptill. Nertill ska det senare bli träpanel. När gipsskivorna har satts upp fogar vi med elastisk akrylfogmassa längs golvet och taket samt längs sidorna.
Börja med att sätta en hel gipsskiva längst in i hörnet. Håll cirka 5 mm avstånd mot golv, väggar och tak. Fäst skivan med 45 mm gipsskruvar.
Vid fönstret skärs skivan för att passa längs regeln upp- och nertill. Skär den även längs stolpen på baksidan. Bryt skivan utåt, skär igenom från framsidan och ta bort skivan framför fönstret.
Fyll springorna mot tak, golv och väggar med akrylfogmassa när du har satt upp alla gipsskivor. För att få bra vidhäftning dammsugs alla springor.
Fäst tillfälligt en regel på väggen där gipsskivorna ska sluta och panelen börja. Då kan du stödja gipsskivorna mot regeln medan du skruvar fast dem. Börja med en halv skiva vid fönstret, så att skarvarna inte hamnar på samma ställe.
Skär till skivorna så att de passar i fönsteröppningens sidor, botten och tak. Gipsskivorna ska stickas in i de U-profiler som tidigare monterades runt fönstret. Skruva fast dem på reglarna.
Tryck fast självhäftande armeringstejp över alla skarvar. Om du använder den tejp som inte är självhäftande, ska du först lägga spackelmassa i skarvarna. Skivorna är fasade längs sidorna för att du ska kunna spackla.
De prof lerade brädorna sätts upp med dyckertar. Om du markerar på gipsskivorna var de vågräta tvärreglarna finns, så vet du precis var du ska spika fast de stående pärlspontsbrädorna.
Fönsterbänken och hyllan fogas ihop på snedden och med lamellfräs görs spår för kex. Lägg på rikligt med lim på den del av kexet som sticker ut och skjut hyllan på plats.
Material
• 45 x 45 mm reglar till: topp- och bottenreglar (A), stolpar (B), tvärreglar (C), förstärkningar (D) och stödreglar (E)
• 13 mm gipsskivor, 90 cm breda
• 45 mm mineralull
• 18 mm stavlimmat trä till hyllor och fönsterbänk
• Profilerad list under hylla
• 15 mm profilerad träpanel, här pärlspont
Dessutom:
• 90 mm spikar till spikpistol
• 5 x 80 mm skruvar
• 8 mm karmpluggar
• 2 mm galvaniserad ståltråd
• Märlor
• 45 mm gipsskruvar
• Grovspackelmassa
• Snickarspackel
• Armeringstejp
• 40 x 1,7 mm dyckertar
• 7,5 x 130 mm betongskruvar
• Trälim
• Pu-lim
• Kex eller pluggar
• Färg
• Plastkilar
• Akrylfogmassa
• Kantskena
• Hörnskydd
Specialverktyg
• Spikpistol
• Ev. lamellfräs
Tidsförbrukning
4-6 arbetsdagar för ett källarrum på cirka 20 m2 (om du använder effektiva verktyg).
Pris
Cirka 600 kr/löpmeter vägg.
Svårighetsgrad
Om du är noggrann med ditt mätband, så kan det knappast uppstå några problem under arbetet.
Ritning
Så här snickras sektionerna
Du sparar både tid och besvär om du snickrar färdiga sektioner av trä, som du sedan monterar och fyller med isolering. Så här lätt tillverkas de.

Video
Tips & Tricks
Du kan använda stålreglar ...
om du inte är säker på att källarväggen är fullständigt torr, men då kan du inte spika fast träpanelen. Då ska den fästas med självborrande skruvar.
Ingen ångspärr i källaren
Det är endast i våtrum som badrum och tvättstuga som du ska sätta tätskikt på väggen, men endast där väggen utsätts för direkt spolning. Se till att källarrummen är ordentligt ventilerade – det motverkar fuktproblem.
Används skyddsglasögon ...
och hörselskydd när du arbetar med spikpistol. Använd andningsskydd när du isolerar.
En spikpistol underlättar
Om du inte har en spikpistol, så kan du hyra en. Och har du en tryckluftsanläggning kan du köpa en spikpistol billigt. Vill du spara, så skruvar du alla reglar. Det går bra men tar lite längre tid.
Så här får du starka fogar
Gipsskivorna är i verkligheten "bara" 89,8 cm breda. Om du fäster dem på var 90:e cm bildas det en 2 mm springa mellan skivorna. Pressa in rikligt med spackelmassa i denna springa så får du starka fogar.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


