Det är rena mardrömmen att som nybliven villaägare få sin första värmeräkning samtidigt som man ser över isoleringen och möts av en syn som den på fotot.

Där ligger det som en gång var 100 mm tjock mineralull spridd mellan bjälkarna, nertrampad, full av hål och nertyngd av diverse obrukbara saker som borde köras till tippen.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du en inspektionskamera

Upplevelsen kan vara chockerande, men å andra sidan är man hädanefter säker på var värmen försvinner. Vad ska man göra åt det?

Det jobb man nu har framför sig kan verka oöverskådligt: först ska hela vinden röjas, och man måste nästan ha rymddräkt på sig för att klara det. Man spiller och skräpar ner enormt. Avfallet ska till avfallshantering, och sedan ska man köpa och transportera stora balar isoleringsmaterial. Därefter ska man lägga ner tid på att läsa anvisningar om hur isoleringen ska fördelas och till sist ska isoleringen läggas – vilket kräver åtskilliga helger.

Så tycks många tänka eftersom det finns massvis av oisolerade eller dåligt isolerade vindar – till stor skada för husägarens ekonomi, miljön och samhällsekonomin. Skulle husägaren ta sig i kragen och sätta igång med jobbet, är det risk att det inte utförs ordentligt och sannolikheten är stor för att det används för lite isoleringsmaterial.

Vi går här igenom de vanligaste isoleringsmaterialen så att du lättare kan välja och göra rätt, när du isolerar din villa.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering