Problem:

Jag ska lägga 100 mm extra isolering på vinden. Ska jag köpa 100 mm tjocka skivor eller är det bättre att lägga 2 x 50 mm?

Lösning:

Du ska helt klart hellre lägga två lager à 50 mm än ett enkelt lager à 100 mm. Med två lager kan du vara säker på att lagren överlappar varandra, och du undviker att det blir sprickor i isoleringen som kan släppa igenom kyla.

Du ska lägga de två lagren lite i förskjutning av varandra. Det kan du göra genom att till exempel börja andra lagret med en halv skiva, så att skarvarna inte hamnar på samma ställe.

Även ute längs takfoten, där isoleringen ska skäras diagonalt på grund av takets lutning, ska de båda lagren vara förskjutna så att luft kan vandra upp mellan tak och isolering. Annars riskerar du att stänga ventilationen så att eventuell fukt stängs in.

Läs mer om isolering av tak här!

Skarvarna i de båda lagren ska överlappa, så att inga sprickor uppstår

Skarvarna i de båda lagren ska överlappa, så att inga sprickor uppstår

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så sparar du tusentals kronor varje år!

Vi vet att isolering inte är det ämne våra läsare tycker är det mest spännande. Många tycker faktiskt det är riktigt trist. Vi erkänner att det inte är världens roligaste arbete. Men det är det smartaste! För du kan sänka din värmekostnad med tusentals kronor. Så vi kan inte säga det tillräckligt många gånger: Isolera, isolera, isolera!

Se var värmen läcker ut med en infraröd termometer

Med en infraröd termometer går det snabbt och lätt att mäta temperaturskillnader i huset, och se var du behöver isolera för att sänka värmekostnaden..

Du pekar med laserpunkten på den yta du vill mäta, och sekunden efter kan du läsa av temperaturen på skärmen.

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Här kan du se en video av hur den infraröda termometern fungerar: