Isolering av källargolv med praktiskt laminat

Ett gjutet betonggolv är varken speciellt mysigt, fint eller varmt. Om du har ett sådant i källaren kan du överväga att byta till laminatgolv. Det är behagligare att gå på, ser finare ut, och med skumplastisolering skumplast håller det värmen bättre.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
250 kr/m2

Intro

Isolerat källargolv

Betonggolv i källare är inte speciellt charmiga. Om det ligger i ett rum som används till tv-rum eller lekrum t.ex. ger det heller inte mycket värme eller.

Med ett helt vanligt laminatgolv på bara 7-8 mm kommer rummet att likna ett vardagsrum. Och så får du faktiskt “isolerat” källargolvet också.

Isolering av källargolv med skumplast

Innan du lägger det nya laminatgolvet ska du först lägga ett lager skumplast på betonggolvet. Lägg det kant mot kant och med den mönstrade sidan nedåt. Se till att det är 5 cm kvar in till väggarna där det inte är skumplast.

Genom att hålla det avståndet slipper du att golvet böjs uppåt i övergången mellan golvet och väggen. För isoleringen av källargolvet är det viktigt att du lägger två lager skumplast.

Mellan de två lagren rullar du ut en ångspärr, som hjälper till att isolera mot kyla från golvet.

Källargolvet förblir lågt

Även om du lägger fuktspärr, två lager skumplast och laminatgolv, blir själva golvet faktiskt bara förhöjt med 2 cm. Det är bra då du får isolerat källargolvet utan att behöva passa till de dörrar som öppnas inåt i rummet. Laminatgolv är lätt att lägga eftersom det nästan bara finns som klickgolv.

Om du vill minimera ljuden från golvet kan du limma det istället. Om du väljer att göra det ska du avlägsna klickfogarna på kortsidorna. Så får du helt vanliga not och spont-fogningar, som du lätt kan limma samman.

Svåra detaljer

Att lägga golvet är inga problem, men det kan finnas utmaningar i rummet. Särskilt runt hörn, radiatorer och annat. Du ska dessutom hålla ett avstånd på 10 mm till väggen, så att skumplasten, även kallad “det flytande golvet”, har plats att pressas ut.

När golvet är lagt, ska du sätta en fotlist längs väggarna, och så är golvet klart. Lätt, snygg och perfekt isolering av ett annars ganska trist källargolv.

Instruktion

01
Lägg skumplast 3 Steg

Vi lägger ut två lager av ett bra underlag för flytande golv, Selitac Plus, ett s.k. underlagsfoam. Varje lager är 5 mm tjockt. Två lager ger flera fördelar: Golvet isoleras bättre mot golvdrag och kyla. Ojämnheter i golvet utjämnas. Fuktspärren kan läggas mellan de två lagren och skyddas på det sättet bättre.

Det undre lagret läggs så att det inte når ända fram till väggen. Genom att hålla ett avstånd på cirka 5 cm slipper du problemet med att golvet böjs lite uppåt i övergången mellan golv och vägg.

1

Det första lagret skumplast läggs kant i kant med den fårade sidan nedåt. Använd sax och hobbykniv och tejpa ihop skivorna. Kapa skivorna 5 cm från väggen.

2

Rulla ut fuktspärren med 20 cm överlappning. Plasten är dubbelvikt i en 100 cm bred rulle. Böj upp plasten minst 10 cm mot väggarna och tejpa fast den.

3

Det andra lagret skumplast läggs med förskjutna fogar i förhållande till det första lagret. Lägg skumplasten ända ut till väggen och tejpa ihop skivorna.

02
Lägg golvet 6 Steg

Laminatgolv är nästan alltid klickgolv. Golv med klickfogar på både långsidor och kortsidor är emellertid varken enkla eller snabba att lägga. Man måste nämligen lägga ut en hel rad skivor i taget och därefter klicka ihop hela raden.

Men om du limmar ihop golvet kan du ta bort klickfogen på brädornas kortsidor. Då förvandlas de korta fogarna till helt vanliga spontade fogar, och då kan du lägga ut en bräda i taget. Det är både lättare och snabbare.

Limningen gör också golvet styvare, och du försäkrar dig om att det inte knarrar när du går på det.

1

Laminatbrädorna sågas i önskad längd med en sticksåg. Rita upp på ovansidan och såga underifrån. Kom ihåg att ta bort ”klicket” på alla kortsidorna (se teckningen).

2

Det är viktigt att de två första raderna laminatbrädor läggs med en helt rak framkant. Håll 10 mm avstånd till väggarna med brickor, så att det flytande golvet kan röra sig.

3

Lägg ut en limsträng på spontens övre kant både på långsidan och kortsidan. Lägg på så mycket lim att överskottet pressas upp på golvet när du skjuter in brädan på plats.

4

Håll brädan snett tills den klickat fast. Då kan du vippa ner den medan du kollar att fogen är tät. Torka bort överflödigt lim med en trasa. Skölj den ofta i vatten och vrid ur den.

5

Sätt en bit laminatbräda mot den fria kortsidan, så att du kan slå in golvbrädan på plats med en hammare. Fogen mellan brädorna ska vara helt tät.

6

Den sista brädan kan vara svår att få på plats. Använd en kofot så som bilden visar - med en kloss som skyddar väggen.

03
Montera golvsockeln 5 Steg

En källarvägg är ofta lätt rundad nertill där golvsockeln ska monteras.

Det är fult med springor mellan vägg och golvsockel. Därför har vi monterat 10 mm tjocka avståndsklossar på sockelns baksida, så att den går fri från ojämnheter på golv och vägg - se teckningen.

Springan mellan golvsockeln och väggen tätas med sådant fogband, som normalt används runt fönster och dörrar. Fogbandet ligger ihoptryckt på rull-len. Du ska alltså montera golvsockeln så snart fogbandet är på plats, därför att det genast börjar utvidga sig.

Innan monteringen målades golvsockeln grå, lite ljusare än fogbanden.

1

Måla golvsockeln och låt den torka väl innan du skär till den. En kap- och geringssåg (manuell eller elektrisk) är till stor hjälp när sockeln ska sågas med exakta vinklar.

2

Längs nedre kanten på sockelns baksida fästs avståndsklossar var 50:e cm. De spikas fast med dyckert. Borra 7 mm hål mitt igenom klossarna så att socklarna kan monteras.

3

På baksidan av sockeln - ovanför avståndsklossarna - monteras ett fogband längs den övre kanten. Dra av skyddspapperet och tryck fast det självhäftande bandet. Montera genast panelen.

4

Tryck panelen hårt mot golvet med en bräda medan du borrar ett 6 mm hål genom det förborrade hålet i sockeln och in i väggen. Slå in en 6 mm plugg i hålet, sätt en skruv i pluggen och slå den längre in. Dra åt skruven.

5

Dagen därpå har fogbandet expanderat och pressar in fuktspärren mot väggen. Skär bort den del av fuktspärren som sticker upp ovanför fogbandet.

Material

• 2 lager Selitac Plus undergolv (A)
• Laminatgolv (C )
• 15 x 67 mm golvsockel (D)
• 10 mm avståndsklossar (E), 4 x 8 cm

Dessutom:
• Illmod 600 fogband, 8–15 mm grått (F)
• 5 x 60 mm Climate-skruvar (G)
• Lim (utomhus)
• 6 mm pluggar (H)
• 10 mm avståndsbrickor
• 20 mm dyckert
• 0,20 mm PE-folie (B)
• Akrylgrund och spackel
• Grå akrylfärg
• Plasttejp

Tidsförbrukning

1-2 dagar inklusive torktid

Pris

Cirka 250 kronor per kvadratmeter

Svårighetsgrad

Var noga med de första raderna laminatbrädor. Då blir resten enkel - enklare än ett vanligt klickgolv. De sista brädorna i varje rad kan vara lite besvärliga att lägga.

Ritning

På alla kortsidor tas den yttersta biten bort så som visas på teckningen. Då blir golvet mycket enklare att lägga.

Så är det nya golvet uppbyggt

Det undre lagret undergolv läggs inte ända in mot väggen för att det ska finnas plats för ojämnheter. I stället täcker golvsockeln den bit där det bara är ett lager undergolv. En fin detalj!

Så är det nya golvet uppbyggt

Video

TEKNIK: Klickgolv - den första raden

Få en bra start - med noggrann mätning

TEKNIK: Klickgolv - läggning i förband

Med förskjutna skarvar blir golvet starkt och stabilt

TEKNIK: Golvbräda under dörrfoder

Med ett multiverktyg klaras kapningen av lätt

TEKNIK: Golvbräda - runt om rör

Med en kil blir skarven nästan osynlig

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Isolera golv