Framtidens isolering är tunnare och effektivare än den mineralull vi använder i dag. Nya material baseras på de sätt som värmen försvinner på.

Du tror säkert inte på att det finns folk som säljer sand i Sahara eller is i Grönland. Men tror du på att det finns de som säljer varm luft? Det är i alla vad hela isoleringsbranschen säljer. Eller rättare sagt: de säljer en lösning som gör att du kan behålla den varma luften inomhus.

Riksdagen har beslutat att vi ska minska energianvändningen i Sverige. För att lyckas med detta måste vi packa in våra bostäder med allt tjockare isolering som mineralull, cellulosaisolering, cellplast och liknande.

I varje fall om vi fortsätter att använda de produkter som finns i dag. Det skulle i så fall medföra väsentliga byggtekniska problem och att varje bostad förlorar flera kvadratmeter som i stället måste användas till isolering.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering

Därför är det nödvändigt att det kommer nya effektiva isoleringsmaterial, helst sådana som är så bra att en skiva på några centimeters tjocklek har samma isolerande effekt som ett 10–20 gånger tjockare skikt mineralull, cellplast eller polyuretanskum.

Under de senaste åren har det också dykt upp nya tunna och effektiva isoleringsmaterial. Rockwool har på den tyska marknaden presenterat Aerowolle, en tunn mineralullsskiva som innehåller aerogel. Det senare är ett fast material som kan vidareutvecklas för användning i rymdraketer eftersom det är mycket isolerande.

Men liksom för andra framtida isoleringsmaterial försöker forskarna att minska produktionskostnaderna eftersom de är så höga att produktionen är olönsam.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera
Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: