Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Framtidens isolering

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Nya krav på effektivare isolering och lägre energiförbrukning behöver inte innebära metertjocka väggar och pyttesmå fönster.

Framtidens isolering

Du tror säkert inte på att det finns folk som säljer sand i Sahara eller is i Grönland. Men tror du på att det finns de som säljer varm luft? Det är i alla vad hela isoleringsbranschen säljer. Eller rättare sagt: de säljer en lösning som gör att du kan behålla den varma luften inomhus.

Riksdagen har beslutat att vi ska minska energianvändningen i Sverige. För att lyckas med detta måste vi packa in våra bostäder med allt tjockare isolering som mineralull, cellulosaisolering, cellplast och liknande.

I varje fall om vi fortsätter att använda de produkter som finns i dag. Det skulle i så fall medföra väsentliga byggtekniska problem och att varje bostad förlorar flera kvadratmeter som i stället måste användas till isolering.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering

Därför är det nödvändigt att det kommer nya effektiva isoleringsmaterial, helst sådana som är så bra att en skiva på några centimeters tjocklek har samma isolerande effekt som ett 10–20 gånger tjockare skikt mineralull, cellplast eller polyuretanskum.

Under de senaste åren har det också dykt upp nya tunna och effektiva isoleringsmaterial. Rockwool har på den tyska marknaden presenterat Aerowolle, en tunn mineralullsskiva som innehåller aerogel. Det senare är ett fast material som kan vidareutvecklas för användning i rymdraketer eftersom det är mycket isolerande.

Men liksom för andra framtida isoleringsmaterial försöker forskarna att minska produktionskostnaderna eftersom de är så höga att produktionen är olönsam.

Luften cirkulerar

När varm luft möter kall luft förlorar den en del av sin energi till kylan.

Konvektion innebär kort och gott att luften rör sig, som den t.ex. kan göra i en otät vägg. Där kan luft tränga ut från bostaden och ta med sig en del av värmen. Då kommer den varma luften att ersättas av frisk luft utifrån och den måste värmas upp för att inte kyla ner rummet. Det kan också uppstå konvektion inuti väggen om det finns luftmellanrum och det finns en kall yta på ena sidan och en varm på den andra sidan. Luften vid den varma ytan blir lättare och söker sig uppåt medan den kalla luften blir tyngre och sjunker. Denna process skapar en luftcirkulation och därmed överförs värme från den ena sidan av utrymmet till den andra. Om vi fyller ut mellanrummet med isoleringsmaterial stoppas luftcirkulationen och därmed värmeförlusten. Helt stoppad blir den inte men kraftigt bromsad.

Kall luft från utsidan möter varm luft i mellanrummet.

Den uppvärmda luften letar sig ut genom väggen om denna inte är tät.

Varm luft är lätt och stiger uppåt. Kall luft sjunker och då uppstår konvektion.

Framtidens lösning

Om vi kan isolera med stillastående luft kan även ett isoleringsskikt vara överraskande effektivt.

Aerogel är världens lättaste fasta material. Det består till 99,8 procent av vanlig atmosfärisk luft. Det har en nästan ofattbar isoleringsförmåga och används till värmeisolering inom rymdfartsindustrin. Rockwool har på den tyska marknaden lanserat mineralullsskivor som kallas Aerowolle. De isolerar ungefär dubbelt så bra som vanlig mineralull och sparar därför mycket plats. Vid tillverkningen av den nya isoleringen har man använt aerogel, men aerogel är cirka 20 gånger dyrare än mineralull och därför försöker man finna billigare produktionsmetoder.

Lambdavärdet - mW/(mK) - är ett uttryck för ett materials värmeledningsförmåga. Ju lägre värdet är, desto bättre isolerar materialet.

Värmen sugs upp

Både varma och kalla material avger strålvärme som kan sugas upp av det material strålarna träffar på.

När temperaturen är tillräckligt hög kan vi se strålvärme med blotta ögat. Tänk bara på glödande metall som i glödtrådarna i en glöd- eller halogenlampa.

Men även kallare material avger en smula strålvärme, men det kan vi inte se för den är infraröd. Inuti en vägg överförs en del av värmen i form av strålning från fiber till fiber eller från väggsektion till väggsektion och då försvinner värmen. När vi vill ha ett material som minskar värmestrålningen inuti en vägg gäller det att det ska ha så många hindrande ytor som möjligt och att dessa ytor ska vara så reflekterande som möjligt.

När isoleringen i väggen har en reflekterande yta suger ju väggen inte till sig värmestrålarna utan reflekterar tillbaks dem till det rum de kommer ifrån.

Reflekterande ytor både inuti och på utsidan av det isolerande materialet minskar värmeförlusten.

Framtidens lösning

En kombination av ref ekterande material och annan isolering kan stoppa en del av värmestrålningen.

Strålningsvärme förekommer också inuti olika material och för att stoppa förlusterna har man nu utvecklat en cellplast som iblandats grafit, som reflekterar strålvärmen i cellplasten och därmed isolerar bättre. Det är nämligen just kombinationen av isoleringsmaterial som kan bromsa konvektion, värmeledning och värmestrålning som experterna menar vara bästa lösningen för framtidens isolering. Vi kommer därför att få se fler blanka material både inuti och utanpå isoleringen.

Värmeledning

När molekylerna på utsidan av en varm vägg knuffar molekylerna inuti väggen försvinner värmen.

Värmeledning inträffar när molekylerna i ett varmt material knuffar molekylerna i ett kallare material så att de sätts i rörelse. När vi märker att något är varmt innebär det att molekylerna rör sig snabbare i materialet. Det kan t.ex. vara insidan av väggen i vardagsrummet som är uppvärmd och då rör sig molekylerna snabbare där än på utsidan av väggen. Då gäller det att hitta ett material där de snabba molekylerna på den varma sidan inte kan knuffa andra molekyler och därmed leda värmen genom väggen. Luft har mycket dålig värmeledningsförmåga och om isoleringsmaterialet innehåller mycket luft så minskas värmeledningen genom väggen.

Isoleringsmaterialet är mycket poröst och då blir värmeledningsförmågan liten - men försvinner inte.

Framtidens lösning

Stillastående luft är en möjlig lösning i framtiden. Helt lufttomt är dock en ännu effektivare lösning, men svår att genomföra.

I dag isolerar vi med stillastående luft i t.ex. mineralull. Men luftmolekylerna kan ändå röra sig. Om vi däremot kunde ta bort luften från de utrymmen den upptar i en mineralullsskiva skulle vi får ännu bättre isoleringseffekt. Det finns redan vakuumisolerande skivor (VIP) och de isolerar enormt mycket bättre än mineralull. Men går det hål på en skiva förlorar den isoleringsförmågan och skivorna kan inte kapas på en byggplats. Forskarna arbetar på att skapa skivor med miljontals pyttesmå vakuumfickor för att skivorna ska kunna delas.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka