Framtidens isolering är tunnare och effektivare än den mineralull vi använder i dag. Nya material baseras på de sätt som värmen försvinner på.

Du tror säkert inte på att det finns folk som säljer sand i Sahara eller is i Grönland. Men tror du på att det finns de som säljer varm luft? Det är i alla vad hela isoleringsbranschen säljer. Eller rättare sagt: de säljer en lösning som gör att du kan behålla den varma luften inomhus.

Riksdagen har beslutat att vi ska minska energianvändningen i Sverige. För att lyckas med detta måste vi packa in våra bostäder med allt tjockare isolering som mineralull, cellulosaisolering, cellplast och liknande.

I varje fall om vi fortsätter att använda de produkter som finns i dag. Det skulle i så fall medföra väsentliga byggtekniska problem och att varje bostad förlorar flera kvadratmeter som i stället måste användas till isolering.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering

Därför är det nödvändigt att det kommer nya effektiva isoleringsmaterial, helst sådana som är så bra att en skiva på några centimeters tjocklek har samma isolerande effekt som ett 10–20 gånger tjockare skikt mineralull, cellplast eller polyuretanskum.

Under de senaste åren har det också dykt upp nya tunna och effektiva isoleringsmaterial. Rockwool har på den tyska marknaden presenterat Aerowolle, en tunn mineralullsskiva som innehåller aerogel. Det senare är ett fast material som kan vidareutvecklas för användning i rymdraketer eftersom det är mycket isolerande.

Men liksom för andra framtida isoleringsmaterial försöker forskarna att minska produktionskostnaderna eftersom de är så höga att produktionen är olönsam.