Om en familj på fyra är uppmärksam på onödig strömförbrukning och ändrar sina vanor och byter ut de värsta strömslukarna, kan de spara cirka 2.400 kWh, eller 5.000 kronor per år utan problem.

Om en familj på fyra är uppmärksam på onödig strömförbrukning och ändrar sina vanor och byter ut de värsta strömslukarna, kan de spara cirka 2.400 kWh, eller 5.000 kronor per år utan problem.

Varför är din elräkning många gånger skrämmande hög? Och vet du om du har elektriska apparater som drar onödigt mycket ström?

Det kan vara svårt att få en överblick över vad som drar mycket ström i ditt hem. Du kan skaffa små mätare som du sätter i vägguttaget tillsammans med t.ex. brödrosten, så att du kan se hur många watt den använder. Men det är besvärligt, och fasta installationer som spis, ugn och torktumlare är svårare att mäta.

Smappee är en liten enhet som kan ge dig svaret på allt detta. Den kan hålla koll på din elförbrukning dygnet runt, och den kan identifiera varenda lampa och varenda strömförbrukande apparat i ditt hem. När den har gjort det, kan du med hjälp av din läsplatta eller smartphone när som helst läsa av förbrukningen för de enskilda enheterna – och på det viset sänka din förbrukning, byta ut strömslukarna och vara snäll mot miljön.

Så fungerar Smappee

Smappee levereras med tre klämmor (för en trefas-installation), som kläms runt om de tre kablarna som går in i din elmätare. Efter ett tag identifierar Smappee de enskilda apparaternas specifika frekvens och lägger dem som separata enheter i den tillhörande appen. Här kan du sedan, med hjälp av logik, lite tid och ihärdighet, identifiera om det t.ex. är elgolvvärmen eller cirkulationspumpen som den har hittat.

Sedan namnger du enheten och kan därefter följa förbrukningen och se exakt vad den påslagna apparaten kostar dig i kronor. Sedan väljer du själv om du vill stänga av lite oftare eller kanske byta ut den mot en lågenergimodell.

Hitta inspiration, råd och metoder för hur du kan spara och optimera energiförbrukningen i din bostad här.

Så installerar du Smappee

En Smappee till trefas kostar 2.279 kronor (finns att köpa på www.smappee.com). Du kan även köpa gas- och vattenmätare och smartplugs (fjärrstyrda vägguttag). Har du en hög elförbrukning kan investeringen betala tillbaka sig redan efter några månader.