Gaia Solar har utvecklat solcellspaneler som passar dimensionerna på Stenis takskivor. Det är både praktiskt och snyggt.

Gaia Solar har utvecklat solcellspaneler som passar dimensionerna på Stenis takskivor. Det är både praktiskt och snyggt.

Om du någon gång ska bygga ett eget hus är det inte omöjligt att du måste ta ställning till hur stor del av taket som ska användas till elproducerande solceller. Redan i dag finns det skräddarsydda lösningar där tillverkare av solceller och takproducenter samarbetar.

Solceller integrerade i takskivorna

Som exempel kan nämnas att solcellstillverkaren Gaia Solar har inlett ett samarbete med tak- och fasadproducenten Steni om strömproducerade tak. Resultatet har blivit solceller som passar i storlek till takskivorna.

Det ger självklart ett med diskret intryck av taket och eftersom solcellerna monteras samtidigt som takskivorna sparar man både monteringstid och utrustning.

Klassiska solceller fortfarande mest effektiva

Å andra sidan är de integrerade solcellerna och takskivorna inte lika effektiva som klassiska solceller när det gäller strömproduktion.

Det beror bland annat på att ventilationen och därmed kylningen av de takmonterade solcellerna är betydligt bättre än de integrerade lösningarna. De senare producerar 5–10 procent mindre energi eftersom de snabbt blir för varma för att operera effektivt.

De integrerade solcellerna och takskivorna har en förväntad livslängd på 40 år. Efter denna tid producerar de inte längre lika mycket energi,men de fungerar fortfarande som takbeläggning. Under optimala förutsättningar kan de producera 128 kWh per år och kvadratmeter.

Solcellerna har samma storlek som takskivorna och monteras på exakt samma sätt. Resultatet är en solcellsanläggning alldeles plant med taket.