Så bra värmer veden

Många tror att några träslag brinner längre och ger mer värme än andra träslag. Det är t.ex. vanligt att påstå att björk har högre värme- eller brännvärde än gran. Det är en sanning med modifikation.

Det är egentligen ingen större skillnad på bränneller värmevärdet mellan olika träslag när fukthalten i träslagen är lika hög eller liten och man endast avser vikten. Då är det rent faktiskt så att torr granved har en smula högre brännvärde/kg än torr björkved.

Skillnaden mellan träslagen ligger alltså inte i brännvärdet utan i vedens täthet och eftersom björkved är tyngre än granved får du mer värme ur en kubikmeter björkved än en kubikmeter granved.

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.