Hela taket består av solceller. Du tjänar in utgiften på ett par år.

Hela taket består av solceller. Du tjänar in utgiften på ett par år.

Danska Innogie testar just nu en smart och snygg taklösning, som ut över att skydda hemmet mot väder och vind även är utformat för att fylla dina elektriska apparater med gratis ström under de kommande 25 åren. Minst.

Taket är en enda stor solcell

Solcellstaket skiljer sig från de traditionella solcellsanläggningar som du kanske har sett på villatak runt omkring. Producenten har nämligen utvecklat och patenterat en speciell metallkonstruktion som gör monteringen av taket och solpanelerna enkel.

Panelerna har i stort sett samma mått som vanliga takplattor, och hamnar därför helt i nivå med takkonstruktionen och gör att taket blir mer eller mindre som en enda stor solcell.

Fakta om solcellstaket

Panelstorlek: 120 x 60 cm Prestanda: 80 watt/panel Vikt: 15 kg pr. m² Förväntad livstid: Minst 25 år (efter 25 år beräknas prestandan sjunka till cirka 80 procent) Pris: Ca. 1600 kr/m² inkl installation, med solcellsbidraget på 20%. Det kan dock dröja från det att du ansöker om bidraget till det att du får det utbetalat.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om solcellstaket från Innogie och se hur mycket du kan spara in på din elräkning genom att välja ett solcellstak.