Borra ut korken ur flaskan

Korkskruven vreds inte ned tillräckligt långt ned när den skulle dras ut och resultatet blev en avbruten kork, som nu sitter i som berget. Men lösningen finns inom räckhåll för hemmafixaren.

Ta en lång och tjock skruv, till exempel en karmskruv, borra ned den genom korken och dra ut stumpen med en kniptång. TÄNK PÅ att dra försiktigt, så att korken inte smulas sönder!

Skruva av locket i en handvändning

Våta disktrasor, ömmande händer och kritvita knogar. Har du någonsin försökt öppna en burk rödkål (eller vilken burk som helst med lock), så vet du vad vi menar.

När vridlock sitter som fastsvetsade beror det på att det har uppstått ett undertryck i burken. När burkarna fylls på med till exempel ljummen rödkål från fabriken drar de under nedkylningen ihop luften – och resultatet blir ofta att locket sitter som berget och är omöjligt att få loss.

Lösningen är dock enkel: Ta din platta skruvmejsel, pressa in den mellan locket och burken och vippa den från sida till sida. På så sätt jämnas trycket i burken ut och locket blir lätt att skruva av.