Otursförföljd hemmafixare

Det finns många hemmafixartyper. I vilken kategori tycker du att den här killen hör hemma?

Herr Det Duger

Motto: "Det får duga!"

Om det funkar, så funkar det! Han älskar att göra det själv och hans lösningar fungerar. Men vackra, det är de inte. Ett avbrutet dörrhandtag kan enkelt ersättas med en bit kraftig vattenslang. Det funkar ju!

Ibland går det snett, som det ju ibland gör när man hoppar över där staketet är lägst. Altanen sätter sig, eftersom kilarna har ruttnat (han hade bara träkilar hemma och tjärpapp är för mesar). Men strunt i det, altanen får bara en ny träkil som väl håller i ett par år, även om man måste gå försiktigt i mitten av altanen.

Kapten Efterklok

Motto: "Det kunde jag ha talat om för dig!"

Han kommer alltid förbi när du bygger. Och han har alltid ett gott råd att komma med. Det är lustigt nog alltid ett gott råd om vad du skulle ha gjort, i stället för det du har gjort.

Speciellt påfrestande blir han när du verkligen har problem och till exempel står och kämpar med en bult som har vuxit fast, eller en list som knäckts för att du glömde att förborra. "Du borde nog ha..." inleder han ofta sina meningar med, medan du undrar om du orkar le vänligt ännu en gång, eller om det är nu du måste ge upp och kasta hammaren efter honom.

Den gamle slöjdläraren

Motto: "Det var mycket bättre förr!"

Dampspärrar är bara modernt trams och linoljefärg är det enda som duger. Den gamle slöjdläraren är säker på sin sak: Jorden består av lava. Nya, smarta fogmaterial kan aldrig konkurrera med kalkbruk och tjärat trä.

Du kan behålla din smarta multimaskin för dig själv, för han håller fast vid sina stämjärn och skulle aldrig komma på tanken att lägga pengar på sådana dumheter. Hans hem är genomsyrat av grundligt genomfört, gammaldags hantverk. Och han hoppar aldrig över där staketet är lägst. Han sätter tvärtom ära i att hitta stället där det är högst och själv bygga en stege som får fyra lager båtlack innan han kryper över.

Fru Tummen-mitt-i-handen

Motto: "Hellre lite snett än mycket snett!

Hon borde aldrig ha tagit ett verktyg i händerna. Men hon vill ju så gärna (och man sparar ju pengar på att göra det själv!) Oavsett vilket projekt hon ger sig i kast med slutar det i katastrof. Den nya vattenkranarna är mer otät än den gamla, tapeten är knölig och faller ned från väggen, alla hål blir konsekvent fyra nummer för stora (tack och lov för Polyfilla!) och ingenting lyckas i första försöket. Eller andra. Eller ... någonsin.

Men hey! Bättre lycka nästa gång, för hon ger aldrig upp.

Tidsoptimisten

Motto: "Det där hinner jag!"

Han är en hederlig, kanske till och med riktigt skicklig hemmafixare. Han älskar att göra saker själv och resultatet blir bra. Men han är överdrivet optimistisk. Nytt kök? Det ska han ha klart på två veckor. Ska den gamla toalettstolen bytas ut mot en vägghängd? Det fixar han snabbt innan gästerna kommer. Tror han.

Men han hinner det aldrig på den tid han har räknat med. Och till slut hinner han inte alls med. Den sista listen saknas alltid. Den avslutande fogen. Det sista färglagret.

Han är väl medveten om det och han ska ta hand om det, men det slutar likadant varje gång: Innan han har hunnit över mållinjen är huvudet fullt av tankar och idéer till nästa projekt, och då är den lilla listen eller det extra lagret färg inte längre i fokus. Han har gått vidare. Och han blir aldrig helt färdig.