NYTT den här veckan

En liten och smart kedjesåg, en genialisk tumstock och en smart tigersåg är bland den här veckans spännande nyheter från Gör Det Själv-landet!

Perfekt nybörjarsåg

Ska du använda en kedjesåg för att beskära större grenar och vildvuxna buskar eller fälla små träd, då är Stiga SE 1835 ett bra alternativ. Med en svärdlängd på 35 cm, en motor på 1.800 watt och en vikt på 5,4 kg är sågen full av kraft samtidigt som den är lättmanövrerad.

Fönstret på oljetanken gör att du kan hålla koll på oljenivån i takt med att den automatiska pumpen löpande förser kedjan med olja. Cirkapris 1.190 kronor. Kedjan spänns utan att använda verktyg.

Se genom väggar

Vill du vara säker på att inte borra eller skruva i dolda kablar eller rör, då är Boschs nya väggscanner lösningen.

Tack vara en avancerad radarteknik kan scannern bl a registrera järn, strömförande och icke-strömförande kablar, vattenrör och underliggande träkonstruktioner i både reglade och upp till 20 cm tjocka betongväggar. Scannern mäter med en noggrannhet på ± 5 mm och kan dessutom ta screenshots, så att du enkelt kan dokumentera vad som döljer sig bakom väggen.

Förutom att scanna kan det lilla apparaten också mäta avstånd och upptäcka läckor. Bosch D-Tect 200 C Professional kostar cirka 8.000 kronor med en plastväska, laddare och ett 12-voltsbatteri på 2 Ah

Smartare mätning

Det låter kanske konstigt, men Hultafors har faktiskt gjort ett litet genidrag, som säkert kommer bespara många gör-det-självare från banala mätfel i framtiden.

Den svenska verktygsgigantens nya contakt-meter har en så kallad omvänd skalindelning. Det betyder i praktiken att siffrorna har tryckts på motstående sida jämfört med en “vanlig” tumstock, varför det är möjligt att placera den platt mot en yta även om den inte är helt utvecklad, utan att behöva räkna ner från 200 cm.

Hultafors Contact-meter är gjord av skyddslackerat trä (glasbjörk) och mäter de klassiska 200 centimeterna. Den kostar ca 80 kronor

Allsidig tigersåg

Tigersågen från Hikoki är bara 335 mm lång, och så kan den även såga med sticksågsblad.

Hikoki CR12DA är en kompakt tigersåg som bara är 335 mm lång och väger 1,4 kg. Det gör den lämplig för enhandsfattning och den kan användas till allt från beskärning till att såga i stål, aluminium och plast.

Men inte nog med det. Det korta bladet kan nämligen också vändas 180 grader, vilket kan vara praktiskt om du ska såga nerifrån någonstans där det är ont om plats. Bladet kan också bytas mot ett sticksågsblad så att du kan göra mer exakta snitt i t ex träskivor.

Sågen säljs på nätet för ca 3.000 kronor inkl. laddare och två batterier på 2,5 Ah.

SPECIFIKATIONER

  • Batterispänning: 12 volt
  • Sågkapacitet i trä: 50 mm
  • Sågkapacitet i stålrör: 50 mm
  • Slaglängd: 13 mm
  • Vikt: 1,4 kg

Uppdaterad klassiker

Sänksågen från Festool har några år på nacken, och nu finns den i en variant där det är extra fokus på säkerheten.

Varför lansera en helt ny såg när man kan uppdatera en som sedan länge har visat sitt värde? Det verkar ha varit ledordet för Festool vid lanseringen av sänksågen TSC 55 K.

Den största ändringen av den väl beprövade batteridrivna sågen är att den har försetts med ett speciellt kickbackstop som blixtsnabbt stannar sågklingan när den går emot ett hårt material. Det minskar med andra ord risken för att sågen ska “slå tillbaka”. Kickbackstoppet kan deaktiveras om du behöver det vid något tillfälle.

Sågen kostar ca 10.000 kronor inklusive två batterier på 5,2 Ah och laddare.

SPECIFIKATIONER

  • Batterispänning: 18 volt
  • Sågklinga Ø: 160 mm
  • Sågdjup vid 90°: 55 mm
  • Sågdjup vid 45°: 43 mm
  • Vikt: 4,6 kg

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Nytt från redaktionen