"Kanske ska nästa bil vara batteridriven, men vem vet hur den egentligen passar till livet med hus, trädgård och släp." Snacket gick ute vid redaktionens kaffemaskin och kort därefter hade våra goda kollegor på motortidningen arrangerat så att vi kunde låna en VW ID4, så att vi bara kunde testa. Och det gjorde vi!
Vi körde raka vägen till återvinningen för att tömma ett fullproppat släp med skräp. Det gick kort sagt så bra att det inte är något att skriva om. Vi kom säkert fram och förutom ett lite vänligt knarrande från dragkroken märkte bilen knappt av släpet.
Därför behövde vi testa med något som vägde lite mer. Så vi körde till närmaste byggmarknad och köpte 750 kg makadam.
Inte heller nu märkte bilen knappt att den drog ett släp. Accelerationen var fortfarande 0-100 på så kort tid att tanken "tänk om släpet knäcks mitt itu", hann infinna sig. Det enda ställe där man i praktiken kunde se att den drog ett tungt släp var på instrumentbrädan, eftersom bilen drog 3-4 gånger så mycket el som normalt.
Vår första erfarenhet av elbil och släp var med andra ord extremt positiv. Visst gäller det att ha en elbil som rent faktiskt kan och får dra en del, men har du det kan du mycket väl njuta av resan till byggmarknaden :)
Fördom #1: En elbil får inte dra ett släp
Fakta: Det beror helt på vilken bil du väljer. Precis som med alla fossilbilar är det skillnad på vilka som får ha släp och hur mycket de får dra.
Fördom #2: En elbil med krok får bara dra 300 kg
Fakta: Det finns många elbilar som får dra över 1.000 kg. Exempelvis VW ID4, som vi tog en tur till byggmarknaden med.
Fördom #3: En elbil KAN inte dra
Fakta: Jo, i allra högsta grad. De flesta elbilar har många hästkrafter och hög kapacitet. Vår ID4 levererade en övertygande prestation!
Fördom #4: En elbil använder ALLDELES för mycket el med släp
Fakta: Ja, det gör den faktiskt. Ju tyngre last desto mer el använder den. Vi är personligen inte sugna på att köra till Sydeuropa med husvagnen, men en runda till byggmarknaden är ok.